06 mei 2014

Laatste bijdrage bovenaan via Google Formulieren

Google formulieren zijn heel makkelijk in het gebruik, maar het is wel lastig dat de laatste bijdrage altijd helemaal onderaan mijn spreadsheet wordt weergegeven. Is daar niet wat aan te doen?

Ja hoor, dat kan heel simpel!
Je maakt in je spreadsheet gewoon een tweede blad aan en je zet in de eerste cel de volgende code:
=sort('Formulierreacties'!A:Z; 1;0)
Als je niet wilt dat alle kolommen getoond worden kun je de Z veranderen in wat je wilt.
In onderstaand voorbeeld heb ik maar vier kolommen, dus gebruik ik: =sort('Formulierreacties'!A:D; 1;0)
Het tweede blad toont nu alle gegevens uit het eerste blad, maar dan gesorteerd op het tijdstempel!
probeer het maar uit door zelf dit formulier in te vullen. Jouw reactie zal even later hieronder verschijnen. Op blad 2 zul je zien dat de laatste bijdrage bovenaan staat. De kolom met het tijdstempel kun je eventueel verbergen.Heeft het blad waar de reacties binnenkomen een andere naam, dan moet je "Formulierreacties" in de code die naam geven. Je ziet dat ik op blad 2 in de laatste kolom wat tekst heb gezet. Die blijft in dit geval gewoon daar staan, ook als er nieuwe reacties binnenkomen. Probeer maar uit!

Het beste is om het blad waar de reacties binnenkomen niet te gebruiken om te sorteren, maar gewoon intact te laten. Wil je iets doen met de gegevens die binnenkomen, kopieer ze dan naar een ander blad en doe je bewerkingen daar!

Naar aanleiding van reacties:
Natuurlijk kun je zelf op het tijdstempel omgekeerd sorteren, maar dat vereist telkens een extra handeling en het is niet slim om dat te doen in het blad waar de reacties binnenkomen. Maar vooral wanneer je de reacties wilt tonen op een kleiner device (smartphone, tablet) is dit veel makkelijker!

2 opmerkingen:

 1. Hoi Willem,

  Bedankt voor de tip. Ik heb hem meteen toegepast voor inschrijving workshop voor collega's over het gebruik van verschillende social media tools in de les.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Willem,

  Dit werkt mooi.
  In de laatste versie van google sheets is het mogelijk om - onderaan de pagina- het tabblad waarop de gesorteerde reacties staan naar links te schuiven. Het document opent dan met de gesorteerde versie.

  BeantwoordenVerwijderen