01 mei 2014

Zoeken bij Edubloggers

Met Google Aangepast zoeken kun je je eigen zoekmachine maken en als zoekvenster op je eigen blog of website plaatsen. Dat lijkt allemaal heel simpel als je de wizard volgt, maar het wordt ingewikkelder naarmate je meer wensen hebt. Stel dat je alleen wilt zoeken in de weblogs van alle Edubloggers en je wilt ook nog filteren op Primair, Voortgezet, MBO, Hoger of Speciaal onderwijs, dan wordt het een stuk lastiger. En toch blijkt het te kunnen!

Marjolein Hoekstra heeft de moeite genomen om dat voor ons uit te zoeken en is diep in de specs gedoken om de zoekmachine zo te krijgen zoals deze nu is. In dit geval kom je er namelijk niet meer met de gewone wizard, maar moet je ook verstand hebben van externe XML bestanden. Marjolein, aka @cleverclogs heeft zich gespecialiseerd in (o.a.) aangepaste zoekmachines en zag het als een uitdaging om deze voor ons te maken! Hij is nu zo ver dat we hem kunnen laten zien, maar Marjolein hoopt er in de toekomst nog functionaliteit aan te kunnen toevoegen.
Je kunt de zoekmachine nu al uittesten op de startpagina van edubloggers.nl!

Als je dat wilt kun je de Edubloggers zoekmachine ook opnemen op je eigen website. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen is de volgende code plaatsen:
<script type="text/javascript">
 (function() {
  var cref = 'https://dl.dropboxusercontent.com/u/5203661/ZoekEdubloggers1.xml';
  var gcse = document.createElement('script'); gcse.type = 'text/javascript'; gcse.async = true;
  gcse.src = (document.location.protocol == 'https:' ? 'https:' : 'http:') +
   '//www.google.com/cse/cse.js?cref=' + cref;
  var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(gcse, s);
 })();
</script>
<div class="gcse-searchbox" data-queryParameterName="zoekterm"></div>
<div class="gcse-searchresults" data-queryParameterName="zoekterm" data-linkTarget="_new" ></div>
De techniek
Zoals je ziet verwijst de code naar een XML bestand dat ik beschikbaar heb gesteld via Dropbox. Dat is het configuratiebestand voor de zoekmachine. Vanuit dat bestand wordt weer verwezen naar een tweede bestand waar alle url's van de Edubloggers zijn opgenomen. Dit bestand moet nu nog door mij op de hand worden bijgehouden. We zoeken echter naar een manier waarop we dit bestand automatisch kunnen genereren vanuit het complete overzicht. Dat is de volgende uitdaging!

Maatwerk
Vind je het leuk om zelf te sleutelen, dan zou dat moeten lukken aan de hand van deze twee bestanden. Wil je een aangepaste zoekmachine voor je eigen website, maar heb je geen tijd of heb je of professionele wensen? Neem dan contact op met Marjolein Hoekstra via Twitter (@CleverClogs) of via .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten