03 januari 2015

Aanmeldingsformulier berekent totaalprijs

Tsja, verzin maar eens een pakkende titel voor datgene wat hierna volgt!
Het begon deze week met het volgende mailtje:
Beste,

Ik heb al heel wat geleerd dankzij jouw interessante website. Vandaar dat ik deze vraag aan jou wil stellen:
Ik zou graag via een google formulier mensen laten inschrijven voor een activiteit, bijvoorbeeld een pannenkoekendag. Ze geven buiten hun naam en email ook op hoeveel volwassenen en hoeveel kinderen er komen eten.
Is het mogelijk de mensen die inschreven automatisch een bevestigingsmail te sturen waarin reeds berekend is hoeveel ze moeten betalen?
Alvast bedankt!
Ik zag er gelijk een mooie uitdaging in!
Opeens herinnerde ik me dat ik de add-on copyDown had zien langskomen en die doet inderdaad precies wat de vraagsteller wil.
Het werkt als volgt:

Je maakt een formulier met daarin de benodigde velden. Je vult het formulier één keer in en gaat dan naar de spreadsheet waar de resultaten terecht komen. Op die rij (2) voeg je kolommen toe met daarin de benodigde formules. Vervolgens installeer je de add-on copyDown voor Google Sheets. Deze zorgt ervoor dat de formules die je hebt toegevoegd aan rij 2 automatisch worden overgenomen naar de volgende rijen op het moment dat het formulier opnieuw wordt ingevuld.


Hierboven zie je wat ik gedaan heb.
In veld F1 en G1 heb ik de prijzen ingevuld voor volwassenen en kinderen. F2 en G2 lezen die velden uit. In H2 heb ik de formule geplaatst die nodig is om het totaal te berekenen:
 =(D2*F1)+(E2*G1)
Daarna heb ik copyDown geïnstalleerd en geconfigureerd. Vanaf dat moment wordt de totaalprijs automatisch berekend bij iedere nieuwe bijdrage.
Een kind kan de was doen! Nu is dit natuurlijk slechts een voorbeeld. Als het kwartje gevallen is zul je je realiseren dat hiermee nog veel meer mogelijk is.

Rest nog de vraag hoe de invuller een bevestigingsmail krijgt met het te betalen totaalbedrag. Ook daar heeft New Visions Cloud Lab een prachtige add-on voor beschikbaar gesteld:
formMule - Email Merge Utility
Wellicht dat ik daar een volgende blogpost aan besteed, want die tool kan nog veel meer!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten