11 maart 2015

Groepjes maken in Sheets en Excel

Stel je organiseert een sportdag en je wilt je leerlingen in willekeurige groepjes indelen, hoe doe je dat? Alice Keeler van Teacher Tech heeft daar een mooie tutorial voor gemaakt in Google Sheets. Ik heb de stappen die zij doorloopt even in een screencast gezet zodat je precies ziet wat er gebeurt.
Met toestemming van Alice heb ik haar tutorial ook vertaald naar het Nederlands. Als je een kopie maakt van deze sheet kun je alle stappen volgen.

Excel
Maar wat ik laat zien in Google Sheets kan natuurlijk net zo goed in Excel! Dus heb ik voor iedereen die vindt dat ik teveel bezig ben met Google Sheets ook een screencast gemaakt van dezelfde handelingen in Excel.

Willekeurig sorteren
Gegevens in een willekeurige volgorde zetten doe je heel makkelijk door in de kolom erachter random getallen te plaatsen en dan op die kolom te sorteren.
In Google Sheets gaat dat met de formule: =RAND()
In Excel gaat dat met de formule: =ASELECT()

2 opmerkingen:

  1. Het is wel meer werk, maar ook prijzenswaardig om objectief te blijven en meerdere platformen te bedienen. Goed hoor !!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Op Schoolbordportaal staat een leuke, visueel aantrekkelijke en gemakkelijke tool hiervoor: http://www.schoolbordportaal.nl/flash-overlay.php?id=839&title=Groepjesmaker

    BeantwoordenVerwijderen