31 mei 2015

Google Sheets als database? Ja hoor, dan kan!

Ik weet niet of deze titel de lading dekt van dit bericht, maar het begon wel met de vraag of ik een gratis alternatief wist voor Acces.
Ik zag het als een leuke case en ben na wat doorvragen bij Jurgen aan de slag gegaan!

Jurgen blijkt op zoek naar een eenvoudige manier om een rapport te genereren waarop staat welke machines een leerling mag gebruiken op het stage-adres.

Op basis van die beschrijving heb ik iets gemaakt in Google Sheets waar alle benodigde informatie op een slimme manier bij elkaar geharkt wordt zodat er daarna automatisch een PDF bestand van gemaakt kan worden, letterlijk met één druk op de knop! Bekijk de screencast.

Wat je nodig hebt is een spreadsheet (maak maar een kopie), een scriptje (zit erbij) en een template (maak maar een kopie). Verder moet je de add-on Autocrat installeren in Google Sheets.

In principe heb je dan alles om mijn "proof of concept" werkend te krijgen. Het is natuurlijk niet meer dan een voorbeeld waar je zelf van alles aan kunt veranderen en verbeteren op het moment dat je snapt hoe alles werkt. Die uitdaging leg ik graag bij jou!

In onderstaande screencast laat ik zien hoe het werkt:Heb jij ook zo'n vraag als Jurgen? Ik kan ze onmogelijk allemaal beantwoorden, maar als het er een is waarvan ik denk dat het je leven als docent makkelijker kan maken wil ik hem in ieder geval graag horen. Misschien is er wel een heel simpele oplossing voor jouw probleem!

Overigens werkt Jurgen in het onderwijs en daar lijkt mij het gebruik van Microsoft Acces toch gratis? Correct me if I'm wrong.

3 opmerkingen:

 1. Al weer een paar weken geleden ging Willem de uitdaging aan. Een kaartenbak maken waarin ik bij kan houden welke machines gebruikt mogen worden door een leerling. Handig en vooral belangrijk op hun stage. Maar hoe? Willem kwam met bovenstaande oplossing. En die werkt goed. Een paar dingetjes moeten fixen op advies van Willem. Nu is het klaar om gebruikt te worden door alle (techniek)docenten op school. Volgend jaar een bijlage achter het stagecontract voor alle (eerst techniek-)leerlingen.
  Willem, bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Willem, duidelijk verhaal, is het ook mogelijk dat als een gebruiker een formulier heeft ingevuld hij/zij deze later weer in kan zien als al op verzenden is geklikt? Ik neem aan dat hij daarvoor dan in moet loggen en een google account moet aanmaken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat kan en daarvoor hoeft zelfs niet te worden ingelogd. Het is een instelling bij formulieren die je aan moet vinken.
   Als dat vinkje aanstaat krijgt de respondent na invullen in het bedankvenster een link te zien waarmee later het formulier weer te opnenen is met wat is ingevuld. Dat kan dan gewijzigd worden.

   Verwijderen