29 mei 2015

Vives Kijktips straks met QR Code?

Deze week rolde er weer een mooi Vives Magazine in de bus met daarin veel interessante artikelen, lees- en kijktips. In de meeste gevallen staat er dan uiteraard een url bij waarmee je wordt doorverwezen naar meer informatie.
Zo stond er bij een kijktip de volgende url:
youtube.com/watch?v=y1txYjo SQQc&feature=youtu.be&a
Tsja, wie gaat dat nu overtikken? Natuurlijk kan dat ook anders! Ten eerste biedt YouTube zelf een kortere url aan, namelijk: https://youtu.be/y1txYjoSQQc
De https:// mag je gerust weglaten zodat je overhoudt: youtu.be/y1txYjoSQQc
Maar dat is nog best lastig om over te tikken omdat bij dergelijke urls er wel degelijk verschil wordt gemaakt in hoofd- en kleine letters! Deze url werkt dus niet: youtu.be/y1txyjosqqc

Maar waarom zo moeilijk doen? Je kunt van iedere url toch een QR code maken? Even scannen met je webcam, tablet of smartphone en je komt waar je zijn wilt!

Maar ook dan maakt het uit hoe je dat doet en welke url je ervoor gebruikt.
De allereerste url genereert de QR code rechts:


De korte url van Youtube genereert de QR code links.

Je zult zien dat die al een stuk makkelijker te scannen is! Logisch natuurlijk, want hoe minder tekst, des te minder ingewikkeld de QR code hoeft te zijn.

Voor het genereren van bovenstaande codes maak ik gebruik van deze website, die gebruik maakt van de Google Chart API URL. Er zijn allerlei QR Code generatoren online te vinden, maar die leiden je vaak langs hun eigen site, soms zonder dat je dat in de gaten hebt!

Het kan veel slimmer!
Maar het kan nog slimmer, namelijk door de url eerst in te korten met een url shortener. Je hebt al gezien: hoe minder karakters, des te simpeler de QR Code.

En dan kom ik terecht bij goo.gl
Als je daarmee een url korter maakt krijg je ook een QR Code aangeboden! Het voordeel is dat eerst de url gekort wordt en dat dan pas de QR Code gemaakt wordt. Na het lezen van bovenstaande snap je dat je dan een heel simpele QR Code overhoudt die makkelijk te scannen zal zijn.
Het YouTube filmpje waar ik mee begon wordt door goo.gl ingekort tot: goo.gl/lwvwKA. Ook hierbij moet je alsnog opletten op hoofd- en kleine letters, maar de QR Code ziet er zo uit:
Zoals je ziet nog weer simpeler dan die hierboven. Tel het aantal vierkantjes maar!

Statistieken
Tenslotte heeft deze werkwijze nóg een voordeel.
Als je bent ingelogd bij Google terwijl je goo.gl gebruikt worden er statistieken bijgehouden door Google hoe vaak de url is aangeklikt. Zo kan Vives volgen hoe populair hun artikelen en tips zijn, of in ieder geval hoe vaak mensen de QR code gebruiken!

Ben je niet zo'n fan van Google? Gebruik dan een andere url verkorter zoals bit.ly en maak van de korte url die je daar krijgt een QR Code via createqrcode.appspot.com

Zelf maken
Wil je de QR Code helemaal zelf maken? Ook dat kan met de Google Chart API URL.
Kijk maar eens naar de url van dit plaatje en bestudeer de url.
http://chart.apis.google.com/chart?cht=qr&chs=500x500&chl=http://trendmatcher.nl
Dan zie je al snel dat je zelf de grootte van het plaatje kunt aanpassen en een andere url kunt invoeren. Probeer maar uit!

Heel benieuwd of Vives Magazine deze tip overneemt. Ze mogen hem gratis van me hebben, want jullie hebben hem nu toch al:-)

2 opmerkingen:

 1. Een andere tip voor Vives kan zijn om zelf een URL verkorter zoals http://yourls.org/ te installeren op hun eigen domein. Zo kunnen ze niet persee een korte URL, maar wel een leesbare en te onthouden URL genereren. http://www.eigendomeinnaam.nl/linknaardetip of vives.nl/kijktip1 b.v.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hee Jeroen,
  Leuk dat je reageert!
  Want laten we eerlijk zijn: wie reageert er tegenwoordig nog op weblogs;-)
  En bedankt voor je aanvulling:
  Zo krijgt Vives twee tips voor de prijs van één!

  BeantwoordenVerwijderen