27 juni 2015

Een Chromebook voor het onderwijs

Dit weekend mag ik een Dell Chromebook uittesten. Mijn lief heeft er een heleboel voor haar school aangeschaft en er even een mee naar huis genomen. Wat een mooie robuuste machine zeg!
Alles voelt heel degelijk aan en dat klopt ook wel, want volgens de specs is de Dell Chromebook 11 MIL-STD (Amerikaanse militaire standaard) getest op duurzaamheid, druk, temperatuur, vochtigheid, schokken en trillingen. Het notebook heeft een 180 graden scharnier zodat je hem plat op tafel kan leggen. Handig in combinatie met een touchscreen, maar dat zit helaas niet op deze uitvoering.
Verder biedt het Chromebook aan de achterkant een "Activity light" dat je kunt aansturen via een speciale app. Daarmee kun je het balkje blauw, geel of rood laten branden en daarmee de aandacht van de docent trekken. Of dat nu veel toegevoegde waarde biedt waag ik te betwijfelen, maar het is wel grappig. Door die lampjes moet de docent ook kunnen zien of de leerling online is, maar niet meedoet met de les. Ik heb echter nog geen idee hoe dat werkt...
Voor de rest is het apparaat gewoon lekker snel en doet wat ervan verwacht wordt. Kwaliteit van het scherm en de ingebouwde camera is prima. Opstarten is nog weer wat sneller dan mijn eigen Chromebook, maar die is dan ook 2 jaar oud. Door zijn robuustheid vind ik deze machine echt een aanrader! De Dell is her en der te koop, zoals bij Paradigit*). Daar kun je ook de specs bekijken.

*) Disclaimer: Dit notebook is niet geleverd door Paradigit, maar ik vond hun beschrijving mooi duidelijk.

5 opmerkingen:

 1. Wij (de Rolf groep) leveren deze Chromebook al enige tijd. Ik onderschrijf je bevindingen volledig. Vooral de degelijkheid van het apparaat spreekt de scholen erg aan. Daarnaast is de prijs ook zeer aantrekkelijk, ongeveer 230,- ex BTW

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij mogen binnen onze stichting geen Chrome books aanschaffen omdat het volgens de wet verboden is om iets op te slaan op de Amerikaanse servers van Google???????

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jullie gebruiken zeker Office 365... Of Apple-iPads... Of Windows...
   Volgens de wet is het deze drie partijen te verstaan gegeven dat zij hun zaakjes anders moeten regelen... Er is geen enkele wettelijke regel die het gebruik van Office 365-, Microsoft-, Google- of Apple-accounts verbiedt. Als dat zo zou zijn, dan voldoen jullie nu al niet aan wettelijke regels....

   Verwijderen
 3. @Anoniem,
  Jammer dat je jezelf niet bekend maakt, want dan zou ik je kunnen voorzien van informatie waarmee je je bestuur op andere gedachten kunt brengen. Het is echt een argument datgebruikt wordt door mensen die ergens een klok hebben horen luiden, maar geen idee hebben waar het geluid vandaan komt..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb u zojuist een mail gestuurd.
   Alle info is van harte welkom

   Verwijderen