02 juli 2015

Vragen online delen via Formative

Heel af en toe kom je een tool tegen waarvan je gelijk zegt: WOW!
Vandaag had ik dat toen ik aanliep tegen Formative, een tool die je echt live gezien moet hebben om te bevatten hoe makkelijk, snel en effectief het werkt. Je kunt er vier soorten vragen mee maken die je via een code deelt en die vanaf elk willekeurig device ingevuld kunnen worden.
Om te beginnen gelijk de leukste:
Je kunt je leerlingen vragen ergens een tekening of schets van te maken. Daarbij kunnen ze ook plaatjes uploaden en tekst invoegen. Verder heb je de keuze op meerkeuze-, ja/nee en open vragen.
Die vragen kun je maken "from scratch" maar ook door een Word document of afbeelding te uploaden. Daar kun je dan vragen bij plaatsen. Dat laatste werkt echt heel makkelijk en snel! Je kunt aangeven wat het juiste antwoord is en meerdere antwoorden kunnen goed zijn.
Alles komt gelijk live en overzichtelijk binnen in je docenten account, waarbij je de resultaten aan de klas kunt laten zien zonder de namen en/of de scores. Bekijk de screencasts!

Ik heb een paar voorbeeldvragen klaargezet die je mag uitproberen. Je zult zien dat je niet persé een account hoeft te hebben, maar dat je ook door kunt gaan met alleen het invullen van je naam. Handig als je deze tool op een conferentie of tijdens een workshop wilt gebruiken. Als docent kun je klassen aanmaken en leerlingen kunnen zich daar zelf aan toevoegen door middels van een klascode die jij verstrekt. Je kunt Formative ook een csv bestand aanbieden wanneer je leerlingen in bulk wilt aanmaken.
Ik heb contact gehad met de makers en ze hebben nog meer features in petto!

Kortom, dit is echt een geweldige tool die (nu) nog gratis is ook!

Werken met Formative:


Snel een quiz maken met Formative

5 opmerkingen:

 1. Theo Lockefeer03 juli, 2015 11:02

  Mooie tool idd . ik kreeg gelijk een associatie met google forms . welke is beter ?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Theo Lockefeer03 juli, 2015 11:03

  dat tekenen kan bij forms niet denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Theo,

  Bedankt voor je reacties.
  Het is een beetje appels met peren vergelijken vrees ik.
  Google Forms zijn geweldig voor het verzamelen van informatie, maar kan niet wat Formative doet. Met formative kun je heel mooi live resultaten tonen, de vragen beoordelen en feedback geven.
  Google Forms is weer sterk in heel andere zaken...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuke tool. Ik ga kijken hoe ik deze het best kan inzetten. Er zijn op dit moment zo veel tools die een overlap met elkaar hebben. Deze kan laten zien waar iemand mee bezig is. Dus om te monitoren en te sturen kanhet zeer bruikbaar zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als monitor en sturingstool is deze erg bruikbaar omdat je realtime het werk van een leerling kunt zien

  BeantwoordenVerwijderen