20 augustus 2015

Van namen naar tabbladen

Wil je je leerlingen leren samen te werken, laat ze dan eens allemaal tegelijk in dezelfde Google Sheet werken, maar dan wel op hun eigen tabblad!
Zo'n sheet maak je heel makkelijk aan met behulp van dit script. Op blad 1 kopieer je de namen van de leerlingen voor wie je een eigen blad wilt maken. Op blad 2 maak je een template zoals je wilt. Daarna klik je op de knop in blad 1 en voilà:
Per naam wordt er apart werkblad in je sheet aangemaakt, gevuld met jouw voorgedefinieerde template!
Deel nu de url met je leerlingen en vraag ze hun eigen template in te vullen.

Bekijk de screencast.

Natuurlijk zullen er grapjassen zijn die iets op een ander blad willen zetten, maar dat is nu juist zo mooi van Google Sheets: Je ziet direct wat anderen doen door de gekleurde cursors met de namen erbij! "Juf, Jantje zit op mijn werkblad..." zul je in het begin wel even horen, maar dan is de lol er snel af en gaan kinderen met hun eigen vragen aan de gang.
Dit is een mooie manier aan het begin van het schooljaar om dingen uit te wisselen of een discussie over een bepaald onderwerp op gang te brengen. Leerlingen kunnen bij elkaar kijken en zo op ideeën komen.
Het oorspronkelijke script komt van Alice Keeler die me blijft verbazen met alles wat ze maakt en beschikbaar stelt. Ik heb het script vertaald zodat docenten hier het nóg makkelijker kunnen gaan gebruiken!

Voorbeeld template
Wil je het script snel testen, maar heb je nog geen concreet idee voor een vulling van je template? Gebruik dan dit voorbeeld dat ik ook gebruikt heb in de screencast. Daarbij gebruik ik ook de handige add-on Crop Sheet, echt een aanrader!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten