13 oktober 2015

Echt, je moet niet alles geloven wat ik roep!

Het begon vanmorgen met deze tweet van Koen Olmer die kennelijk bij een event van KPN zat en een foto maakte van een presentatie.

'Die afbeelding ken ik' dacht ik bij mezelf en werd nieuwsgierig naar de bron, want die werd niet vermeld. Dus toetste ik bij Google in:
"I showed my twelve year old son an old floppy disk" en had gelijk beet. Het plaatje leidde naar een mooie presentatie van Steve Wheeler die ik inderdaad al eerder gezien had:
Digital Learning Futures
Op slide nummer 50 kwam ik bijgaand plaatje tegen en dacht:
Die kan ik wel gebruiken voor een presentatie en misschien nog leuker als ik hem even vertaal!

En toen werd ik een beetje stout...
Wat nu als ik hem op Twitter zet met een korte tekst erbij?

De rest hoef ik eigenlijk niet meer te vertellen. Binnen de kortste keren werd de tweet opgepikt en geretweet, vaak voorzien van commentaar. Vrijwel niemand die een een ander in twijfel trok, al gebeurde het wel. Alex den Haan zei: Weten we zeker dat het een juf was?
Maar veel anderen kozen voor het kind en zouden de juf het liefst gelijk ontslaan!
Kennelijk gaat men er voetstoots van uit dat dit kan gebeuren in de klas. Ik heb daar zelf eerlijk gezegd mijn twijfels bij. Echt, zo dom zijn juffen en meesters niet, om door zo'n mooi stukje werk zo maar een dik kruis te zetten! Een beetje meer vertrouwen in ons juffenbestand mag best:-)

Dus als je dit plaatje nog eens ergens tegenkomt...
Vandaar nu dit verhaal om een een ander te ontzenuwen. Ik kan er niet voor instaan dat mijn knutselwerk inmiddels vele malen gekopieerd is en wie weet kom je het zelfs wel een keer tegen in een presentatie. Laat de presentator dan eerst zijn/haar hele verhaal doen en vertel daarna wat de werkelijke bron is. Hopelijk maakt dat dan de discussie los die de presentator voor ogen had...

Door de vele likes en retweets begon ik me vanavond steeds ongemakkelijker te voelen, totdat dit broodje-aap gelukkig ontzenuwd werd door Pascal Vanenburg:
Geloof ik geen ruk van, maar leuk geknutseld. met deze link erbij. Eindelijk iemand die wat ik beweerde openlijk in twijfel trok én de moeite nam voor een simpele search!

Mijn oprechte excuses aan iedereen die zich beetgenomen voelt. Dat het zo'n vaart zou lopen had ik niet verwacht, maar ik heb er in ieder geval van geleerd dat je dus echt niet alles moet geloven wat je wordt voorgeschoteld!

De moraal van dit verhaal? Weet wat je retweet!
Overigens lijkt dit de bron te zijn van de oorspronkelijke opdracht.

1 opmerking: