12 oktober 2015

RSS feeds voor categorieën op Blogger

Er komt de laatste tijd veel te weinig terecht van bloggen, ik weet het.
Ik ben gewoon te druk met m'n werk en andere dingen. Twitter is dan voor mij steeds meer HET kanaal bij uitstek waarlangs ik snel kennis haal en deel. Een uitgebreide blogpost schiet er dan vaak gewoon bij in.
Maar vandaag is weer zo'n dag dat ik het niet laten kan:-)

Vanmiddag kwam er een vraag langs via Twitter, niet aan mij gesteld, maar dat maakt me niet uit want ik dacht hier wel een antwoord op te hebben:
Is het met Blogger ook mogelijk om een extra pagina met berichten te maken?
Antwoord: Ik zou gewoon met categorieën werken!
Maar de vraag genereerde bij mezelf weer een andere vraag namelijk:
Kun je een RSS feed genereren per categorie?
Na een beetje zoeken via Google liep ik tegen de oplossing aan die ik vervolgens letterlijk binnen vijf minuten geïmplementeerd heb op mijn eigen weblog! Zie de screencast.

Als je de stappen die beschreven worden precies volgt gaat het gewoon goed, geweldig. In principe hoef je alleen maar de naam van je weblog in de code aan te passen en dan werkt het gewoon. Wel heb ik een ander plaatje gebruikt voor de RSS feed weergave, maar dat is een keuze. Die icoontjes vind je overigens hier.
Toen ik de code draaiend had schrok ik eerlijk gezegd zelf van het grote aantal labels dat ik door de jaren heen (vaak willekeurig) gebruikt heb. Daar zal ik dus nog een keer serieus werk van moeten gaan maken!
Maar het feit dat dit zo makkelijk gaat wil ik graag nog een keer herhalen in een battle met WordPress gebruikers:-)
Verder drukt me dit met de neus op het gegeven dat het gebruik van labels heel krachtig kan zijn in weblogs en dat ik daar veel zorgvuldiger mee om zou moeten gaan. Uiteindelijk heb ik de rest van de instructie ook gevolgd en de labels nu verplaatst naar het eind van mijn pagina. Of ik het allemaal zo houd weet ik nog niet, maar het feit dat het kan maakt me weer helemaal fan van mijn Blogger platform!

Hieronder de screencast waarin ik het live uitprobeer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten