29 november 2015

Oud notebook over? Maak er een Chromebook van!

Hoeveel mensen hebben er niet een oud notebook in de trapkast staan, of misschien zelfs meer?
Met behulp van CloudReady van Neverware maak je daar binnen een half uur een prima werkend Chromebook van!
Het enige wat je daarvoor nodig hebt is een usb stick van minimaal 8 en maximaal 16 GB. Ga naar Neverware en download het bestand dat je nodig hebt om op de usb stick te zetten. Daarvoor gebruik je de Chromebook Recovery Utility app die je al het moeilijke werk uit handen neemt. Volg de installatie instructies stap voor stap en je hebt binnen een half uur een werkend Chromebook! Je hoeft je niet te registreren bij Neverware en de download is gewoon gratis.

Ik heb het uitgeprobeerd met verschillende notebooks, waaronder een waar nog XP op stond, een oud HP netbookje en een oude Classmate. Op die laatste werkte zelfs het touchscreen! Ook webcam en geluid werken in de meeste gevallen direct en zonder problemen.

Tip: Installeer het Chrome OS zonder zelf ingelogd te zijn bij Google. Dat schijnt beter te werken.
De eerste keer opstarten duurt na installatie misschien wat lang, maar dat komt omdat al je extensies geladen worden. Daarna loopt ook een wat ouder systeem als een zonnetje!

Niet alleen notebooks, ook desktops en zelfs Macs
Overigens heb ik het over notebooks, maar het werkt natuurlijk ook met desktops en zelfs Macs!
Op de achtergrond draait Linux, maar daar zie je niets van. De werking verschilt op geen enkele manier van een origineel Chromebook. Wil je eerst testen hoe het werkt, dan kun je vanaf de usb stick werken, maar dat gaat natuurlijk niet zo vlot.
In dit instructiefilmpje wordt alles keurig stap voor stap uitgelegd.

For educators
Heb je op school een aantal verouderde systemen staan? Dan kun je het educatieve aanbod van Neverware overwegen. Dat kost wat, maar dan krijg je ook de beschikking over admin console waarmee je al die systemen heel makkelijk kunt beheren.

13 opmerkingen:

 1. ik krijg een error bij het bekijken van de "duidelijke handleiding"

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het klinkt haast te mooi om waar te zijn, maar ook plausibel. Dus dat wil ik ook eens proberen. Maar voordat ik ga experimenteren, heb ik een paar vragen. Misschien dat hij daar antwoord op hebt.
  1 Is het beslist noodzakelijk een 8Gb of 16 Gb usb-stick te gebruiken? Jij schrijft het en in de handleiding wordt ook gesproken van 8 of 16 Gb. Ik heb er een van 32 Gb liggen die ik hiervoor wil gebruiken. Of is er een goede reden om dat af te raden?
  2 Ik heb een oude laptop die het niet goed meer doet. Hij loopt voortdurend vast, waarschijnlijk is Windows (7 premium) op de een of andere manier lichtelijk ontspoord. Vooralsnog houd ik het op softwareproblemen. De hardware lijkt in orde. Upgraden naar Windows 10 lukt niet. Zowel IE als Chrome weigeren na een tijdje dienst en het downloaden blijft op 0% steken.
  Alle databestanden heb ik via een extern dockingsation veilig gesteld. Ik zou de HD zelfs eerst kunnen formatteren.
  Kortom, kan ik met de door jou beschreven procedure mijn oude krakkemikkige laptop ombouwen naar een Chromebook en hem een tweede leven geven?

  Ik ben benieuwd naar je mening. Alvast bedankt.

  Albert Lubberink

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Albert,
  Ik zou het gewoon proberen! De kans is groot dat het wel werkt met die 32 GB stick en dat merk je snel genoeg. Anders gewoon even vragen aan @neverware.
  Oude laptop eerst formatteren is niet nodig. Dat gebeurt vanzelf wanneer de installatie via de stick wel lukt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je. Ik ga het dit weekend uitproberen. Je hoort van me hoe het gegaan is. Die laptop ligt nu toch alleen maar te verstoffen, dus ik heb niets te verliezen.

   Verwijderen
 4. Het werkt! Heb op een Toshiba laptop (wel vrij recent model) de opstarttijd van 2min (windows8) naar 20 sec. (Neverware) gekregen. Surfen gaat sneller en met de juiste apps kan je alles (van bv. Office) openen en bewerken. Perfect!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heb ik dit goed? Alle stappen, van begin tot einde van bovenstaande handleiding, moet ik uitvoeren op de "verouderde" laptop?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb geprobeerd de handleiding te volgen echter bij het klaarmaken van de USB-stick gaat er iets mis. Het proces bleef maar "bezig" en na een paar uur heb ik het proces gestopt. Alleen nu is mijn USB-stick van 8 GB nog maar voor 2 GB te gebruiken. De andere 6 gb wordt niet herkent denk ik. Formatteren heeft ook geen zin. Zie ik.
  Wat kan de oorzaak zijn?

  M.P. Bakker Docent MBO

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo M.P.
   Vervelend, maar ik heb er geen verklaring voor, laat staan een oplossing.
   Het probleem dat je meldt heb ik niet eerder gehoord.
   Is de usb stick niet met een disk formatter opnieuw te formatteren.
   Er zal een extra partitie aangemaakt zijn denk ik...

   Verwijderen
  2. GM, zeer waarschijnlijk is de stick te traag en hangt tijdens het beschrijven. Voor rond €9 heb een usb3 stick. Het moet op de verpakking staan als dusdaning en niet met tekst te gebruiken op usb3 aansluiting.
   Ik maak dit regelmatig mee.
   Hoop dat je er wat aan hebt.
   Groet Mark

   Verwijderen
  3. Hallo MP en Willem,

   Ik ken het probleem. De USB stick is gewoon te traag. Dat hield in dat deze in een loop ging lopen.
   Een relatief goedkope oplossing een nieuwe stick, i heb zelf goede ervaring met SanDisk Ultra een echte USB 3.0 stick. (moet op de verpakking staan speed upto 100MB/s). Deze werkt na het beschrijven op elke usb poort (nog geen negatieve ervaring tot nu toe). Nieuwe stick tussen €9 - €13. Voor die €13 heb je dan ook 32 MB. Ervaring gebaseerd op o.a. PhoenixOS. Zat op een goede versie van deze te wachten. Hmmm weg is de zondagmiddag ;-)
   Hartelijke groet, Mark

   Verwijderen
 7. Het werkt feilloos op een oude HP Pavilion, de pc start nu een stuk sneller op :-) Dank voor de tips en duidelijke handleidingen Willem!

  BeantwoordenVerwijderen