07 december 2015

Gegevens uit meerdere sheets verzamelen en sorteren

Dit weekend kwam er weer een leuke vraag bij me binnen:
"Bestaat er een functie om de gegevens van meerdere tabbladen in 1 tabblad te verzamelen en deze dan bijvoorbeeld alfabetisch te rangschikken?"
Lezers verwachten blijkbaar dat ik daar een antwoord op heb, maar ook voor mij was het even zoeken;-)
Dat vond ik echter de moeite waard want ik kan me voorstellen dat dit heel handig is, bijvoorbeeld voor het maken van een overzicht van alle leden uit verschillende afdelingen.

Als de opbouw van de verschillende sheets maar hetzelfde is kun je de gegevens daaruit inderdaad met behulp van één formule naar een apart werkblad halen. Gebruik daarvoor de volgende formule:
=ArrayFormula(query({filter(Noord!A2:D,NOT(ISBLANK(Noord!A2:A)));filter(Midden!A2:D,NOT(ISBLANK(Midden!A2:A)));filter(Zuid!A2:D,NOT(ISBLANK(Zuid!A2:A)))},"order by Col4, Col1"))

Deze formule plaats je in cel A2 van het werkblad waar je alles wilt verzamelen, zoals het screenshot laat zien. Als je de formule goed bekijkt zie je dat ik data haal uit 4 kolommen (A2:D) van werkbladen met de namen: Noord, Midden en Zuid. Daarbij worden eventuele lege rijen overgeslagen. Tenslotte sorteer ik in het verzamelblad eerst op regio en dan op voornaam (Col4, Col1)
Je snapt dat al deze variabelen zijn aan te passen aan jouw wensen!
Wil je mijn werkende voorbeeld bekijken? Klik dan hier en maak een copy van mijn sheet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten