21 december 2015

15 willekeurige edublogs als widget

Het idee kreeg ik aangereikt door Stephan van Rooij die me vroeg of het niet leuk zou zijn om een random lijst van 15 edublogs als widget aan te bieden zodat mensen die op hun site kunnen plaatsen. Leuk om dat te doen, maar alleen als ik er geen extra werk van heb natuurlijk, dus heb ik die mogelijkheid nu ingebouwd in het bestaande overzicht.

Het werkt als volgt:
In mijn overzicht heb ik een kolom toegevoegd met in ieder veld de formule: =RAND()
Die formule zorgt voor een willekeurig getal. In een extra werkblad haal ik nu de kolom binnen met alle blogs die ik sorteer op die kolom met willekeurige getallen, waarbij ik de eerste 15 ervan weergeef. Bij de spreadsheet-instellingen kies ik voor herberekening: bij wijziging en iedere minuut. Dit zorgt ervoor er iedere minuut een ander lijstje met blogs gegenereerd wordt.
Het feit dat de lijst niet zo vaak lijkt te verversen heeft te maken met de cache van Blogger/Google?

Dit is de formule die ik gebruik om 15 willekeurige blogs uit het blad Annmedingen te halen:

=ARRAYFORMULA(FILTER( SORT(Aanmeldingen!G3:G; Aanmeldingen!T3:T; TRUE); ROW(Aanmeldingen!A3:A)<=17))
De blogs staan in kolom G, de random getallen in kolom T

Wil jij ook een widget op je website met daarin 15 willekeurige blogs, gebruik heirvoor dan deze code:
<iframe height="380" src="https://docs.google.com/spreadsheets/d/1PR1KxfLarCJU_iZp7r_Huvfdm1yMEfrJg6ZX_o8gvsg/pubhtml?gid=706865321&amp;single=true&amp;widget=false&amp;headers=false&amp;chrome=false" width="321"></iframe>

Wil je de werking eerst zien in een voorbeeld, maak dan een kopie van deze sheet.
Op deze manier kun je dus ook een selectie uit een leerlingenlijst of noem maar op weergeven!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten