30 december 2015

Je eigen tegels in het Windows 10 startscherm maken

Deze week kreeg ik de volgende vraag:
Hoe kan ik tegels op mijn Windows 10 startscherm die verwijzen naar websites met een eigen ontwerp versieren?
Ze kwam bij mij terecht omdat ik ooit beschreven heb hoe je Windows 8 tegels kunt maken.

Eerlijk gezegd had ik geen idee, want zelf kom ik nooit op dat startscherm, maar ik vond het een leuke vraag en ben op zoek gegaan.
De makkelijkste manier om een tegel die verwijst naar een website toe te voegen aan je startscherm is via Edge. Klik in de rechterbovenhoek en klik op: Deze pagina aan Start vastmaken en je bent klaar. Bij Internet Explorer kies je voor: Website aan Apps-weergave toevoegen. In dat geval moet je hem daarna nog wel vanuit het menu naar je startscherm slepen. In beide gevallen kun je de afbeelding op de tegel echter niet meer aanpassen en dat is wat de vraagsteller wilde. Dat wordt wel mogelijk wanneer je gebruik maakt van Chrome, maar daar moet je wel wat voor doen! Zie ook de screencast.

Vanuit Chrome kun je een snelkoppeling maken door links van de url te klikken en dan naar je bureaublad te slepen. Zo maak je een snelkoppeling. Wanneer je daar met de rechtermuisknop op klikt en je kiest voor Eigenschappen krijg je de mogelijkheid om een ander pictogram te kiezen. Dit moet een vierkante afbeelding zijn met de extensie .ico
Ik gebruik het (gratis) programma Irfanview om een .gif, .jpg of .png plaatje op te slaan als .ico bestand.
Open daarna via het vergrootglas (zoeken in Windows) een map met de volgende opdracht:
%appdata%\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs
Je komt dan terecht in:
C:\Users\Jouwnaam\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs
Open die map niet beeldvullend, maar zo dat je het bureaublad met daarop de net gemaakte snelkoppeling nog ziet en sleep deze naar de map.
(Eventueel kun je in die map nog een submap aanmaken)
Ga nu naar je Windows 10 startscherm en kies links voor alle apps weergeven en je zult de koppeling daar zien staan! Als je er met de rechtermuisknop op klikt kun je kiezen voor: Aan Start vastmaken
Zoals je ziet heeft het wat voeten in de aarde, maar het kan dus wel!

Er is echter een nog mooiere manier die gebruik maakt van de app Pin More. In de screencast hieronder zie je aan het eind wat daarvan de mogelijkheden zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten