24 januari 2016

Leren programmeren met Blockly

Als je iets veel zag op de BETTshow 2016 dan waren het wel robots. Natuurlijk veel Lego Mindstorms, maar toch andere, zoals de Sphero, de Dash and Dot en de Ozobot.
Leuk om naar te kijken natuurlijk, maar nog mooier als je ze zelf kunt programmeren en aansturen. Ik kwam erachter dat dat in alle gevallen kan met behulp van Blockly.

Blockly
Blockly is een open source, dus gratis beschikbaar en vrij te gebruiken project van Google. Het lijkt zeker op Scratch. Blockly draait in een webbrowser en je kunt er met behulp van blokken programma's mee maken waar je bovengenoemde robots mee kunt aansturen. Heb je geen robot? Geen probleem, want je kunt Blockly ook gewoon in een browser gebruiken en er allerlei dingen mee maken. Probeer deze spelletjes maar eens, of laat (je) kinderen er kennis mee maken. Of bekijk deze demos.

Showcase
Als je kijkt naar deze showcase, dan zie je waarvoor Blockly allemaal gebruikt wordt! Eentje die niet in de lijst staat, maar wel heel leuk is, is Pencil Code Gym. Daar is het bijvoorbeeld ook mogelijk om met behulp van Blockly een compleet interactief verhaal te schrijven.
Wellicht dat je leerlingen het vak Nederlands zo wel leuk gaan vinden!
Ook scriptr; werkt met behulp van Blockly. De daarmee gegenereerde code kun je weer loslaten op een Raspberry Pi of Arduino.

Ik zag op Twitter dat sommige mensen omgevingen als Blockly en Sratch laatdunkend afdoen als het een beetje schuiven met blokjes. Niets is minder waar! Met verstand van zaken kun je het zo ingewikkeld maken als je wilt en dat verstand van zaken bouw je op door hier spelenderwijs mee aan de slag te gaan. Het zijn dezelfde mensen die de complottheorie aanhangen dat leren programmeren (door kinderen) niets anders is dan een geheime lobby van de grootmachten Microsoft, Apple en Google om maar zoveel mogelijk computers te verkopen. Die discussie ga ik niet eens meer aan...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten