25 januari 2016

Leren programmeren zonder computer

Om te leren programmeren heb je niet meteen een computer nodig. Afgelopen week mocht ik dat met eigen ogen aanschouwen toen ik langs de Prowise stand op de BETTshow liep en Pauline Maas, bedenker van CodeWise, het spel zag spelen met een groepje toevallig langslopende kinderen.
Nee echt, dit was niet geënsceneerd! De begeleidende docent zei op een gegeven moment dat hij eigenlijk een trein moest halen, maar de kinderen hoorden hem niet, zo gingen ze op in het door Pauline bedachte spel. Bekijk vooral even het filmpje! Ik vond het schitterend om te mogen vastleggen.

Zo werkt het:
Met behulp van de kaartjes kunnen spelers elkaar programmeren. Het kaartspel bevat kaarten in de kleuren geel, oranje en paars. Op iedere kaart staan opdrachten. De opdrachten lopen op in moeilijkheid. Je start met geel, voegt, wanneer men daar aan toe is, de oranje kaarten toe en tenslotte maak je het spel compleet met de paarse kaarten. Het spel wordt geleverd in een doos met daarin een simpele handleiding en stevige gelamineerde kaarten.

Prowise Presenter
Natuurlijk wordt het nog veel leuker wanneer je in Prowise Presenter de CodeWise tool erbij gebruikt die Prowise hiervoor heeft ontwikkeld. Je kunt daarin een avatar programmeren om een bepaalde route af te leggen. Of je kunt kijken of je je klasgenootje goed geprogrammeerd hebt door de kaarten ook in de tool in te voeren. Zo kun je met het kaartspel in combinatie met de CodeWise tool in Prowise Presenter leerlingen op een interactieve manier de beginselen van het leren programmeren bijbrengen.
Je kunt CodeWise hier bestellen.

2 opmerkingen:

  1. Idee lijkt toch heel veel op de kaartjes van de B-Bot!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je Ipad-filmpje is beter dan de officiele. Maar er worden stees minder ipads gebruikt heb ik de indruk.

    BeantwoordenVerwijderen