29 januari 2016

Snel een dropdownmenu in Google Forms vullen

Vandaag ontving ik de volgende vraag:
"Vraag: is het mogelijk om in een Google formulier al van te voren de namen van de leerlingen als bestand in te voeren? Dus om niet alle namen er persoonlijk eerst in te zetten, maar een excelbestand met namen (bulk) in te voeren.
We willen graag een formulier waarin de leerling zijn eigen naam via een dropdownmenu kan opzoeken. Zo denken we zicht te hebben op wie uit een grote groep leerlingen wel of niet het formulier heeft ingevuld."
Gezien de vraagstelling ga ik ervan uit dat de vraagsteller echt één voor één alle namen in Google Forms zit in te typen en dat is natuurlijk niet nodig!

Oplossing:
Alle namen (uit de Excel- of Google Sheets kolom) kopiëren, op het eerste veld van de vraag in Forms gaan staan, plakken en klaar is Joost!
Zeker als het gaat om een formulier dat maar één keer gebruikt wordt is dit de snelste methode. Maar het kan nog mooier en die optie is interessant als je het formulier vaker gebruikt. Maak dan gebruik van de add-on FormRanger. Daarmee wordt de lijst met opties dynamisch gevuld en bijgewerkt op het moment dat er mutaties zijn in het bronbestand!
De screencast laat zien hoe het werkt.

1 opmerking:

 1. Kleine verfijning/aanvulling op je screencast:

  Ik laat leerlingen eerst hun klas aanvinken en ga daarna ‘op basis van het antwoord’ naar een nieuwe pagina met hun namenlijst.
  Dat is iets meer werk in het aanmaken, maar in mijn spreadsheet (reacties) heb ik nu ook een kolom met de klassen staan. Dat is in de verwerking van de antwoorden net even overzichtelijker (vind ik), omdat ik lang niet altijd uit mijn hoofd weet in welke klas die leerling ook alweer zit.

  Vr. gr.

  Albert

  BeantwoordenVerwijderen