02 maart 2016

Maximum keuzes instellen in Google Forms

Vandaag kreeg ik de volgende vraag binnen:
Leerlingen mogen uit een aanbod van 20 examentrainingen verdeeld over 3 dagen er twee kiezen. Het deelnemers aantal is beperkt tot 20. Ik gebruik formRanger zodat de cursus niet meer zichtbaar is wanneer deze vol is. Maar hoe kan ik er nu voor zorgen dat wanneer ze twee keuzes gemaakt hebben voor deze leerling alles 'op slot' gaat?

Dat is dus standaard functionaliteit die blijkbaar niet bij alle gebruikers van Google Forms bekend is, dus maar even snel een blogpost.

Kies bij je vraag voor de optie: Selectievakjes en formuleer je vraag.
Klik dan op de 3 puntjes (in de nieuwe Google Forms) en vink aan: Gegevensvalidatie.
Kies bij de oude versie van Forms voor Geavanceerde instellingen.
Vul het maximaal toegestane aantal keuzes in en een eventuele aangepaste fouttekst.
Je zult zien dat het daarna niet meer mogelijk is om meer antwoorden aan te vinken!
Probeer maar uit met dit formulier.

10 opmerkingen:

 1. menno veldsema05 maart, 2016 03:01

  Beste Willem, is het mogelijk dat de gene die een formulier invult ook zelf een exemplaar houdt? Dus niet in een spreadsheet maar gewoon de vragen en de antwoorden die hij/zij heeft ingevuld.
  Groet Menno

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Menno,
   Bedankt voor je vraag. Eentje die ik vaker krijg, dus heb ik er maar weer een blogpost van gemaakt! ;-)

   Verwijderen
 2. Beste Willem, ik zoek een mogelijkheid om workshops onzichtbaar te maken wanneer de workshop vol zit..... Met de 'oude formRanger' heb je dat uitgelegd, maar dat werkt nu niet meer en met de nieuwe manier heb ik nog geen voorbeeld. Weet jij hoe dit werkt?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hoe kunnen mensen die geen google account hebben een formulier wat ik heb gemaakt invullen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo E,
   Om een formulier in te vullen heb je geen Google account nodig. Je kunt bij het invullen ieder e-mail adres gebruiken.
   Probeer maar uit!

   Verwijderen
 4. Beste Willem,

  Ik zit met een probleem en hoop dat jij me kunt helpen! :)
  Ik heb vier stellingen over de vier stellingen moeten de respondenten in totaal 100 punten verdelen. Bijvoorbeeld: stelling A) 10, B) 50, C) 20 en D) 20. Nu heb ik in google formulieren van iedere stelling een vraag met een kort antwoord gemaakt. Mijn vraag is: Kan ik er voor zorgen dat wanneer respondenten meer of minder dan 100 punten verdelen over de 4 stellingen (vragen), dat zij hierover een melding krijgen?

  Groeten,
  Anouk

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Anouk,
   Daarvoor kun je beter SurveyMonkey gebruiken met de optie:
   Vraag met meerdere tekstvakken
   Hier is een voorbeeld.

   Verwijderen
  2. Een heel mooi alternatief is Mentimeter.
   Bekijk dit voorbeeld maar.

   Verwijderen
  3. Hoi Willem,

   Bedankt voor je hulp! Ik ga aan de slag met SurveyMonkey.

   Verwijderen