26 mei 2016

Inspiratieboek voor het mbo: ‘Dat kan bij ons niet!’

Hoe motiveer je je studenten en hoe voorkom je uitval? Hoe verklein je de kloof van je onderwijs met het bedrijfsleven? Hoe speel je in op de snelle technologische ontwikkelingen? Hoe zorg je voor voldoende begeleide onderwijstijd wanneer studenten steeds meer online en op locatie leren?

In dit inspirerende boek dat op 15 juni verschijnt worden acht succesvolle, vernieuwende mbo-instellingen in Nederland geportretteerd. Zij laten zien hoe ze het voor elkaar hebben gekregen hun onderwijs daadwerkelijk om hun studenten heen te bouwen, om zo beter onderwijs te kunnen geven en beter aan te kunnen sluiten op de ontwikkelingen in de maatschappij.

De geportretteerde instellingen laten zien wat het betekent de student écht centraal te zetten, en welke obstakels je daarvoor moet overwinnen. Zij tonen aan dat mbo’s ook binnen de huidige regelgeving en het rendementsdenken wel degelijk succesvol kunnen vernieuwen. Tegelijkertijd maakt het boek duidelijk dat er nog veel winst te behalen valt door beter gebruik te maken van ict, bijvoorbeeld in het vergroten van de ict-deskundigheid van medewerkers.

Auteur van ‘Dat kan bij ons niet!’ is Frans Schouwenburg, strategisch adviseur onderwijsvernieuwing bij Kennisnet. Hij vraagt met zijn boek aandacht voor de gedurfde initiatieven van deze mbo-instellingen en wil het onderwijs laten zien hoe je maatwerk voor individuele studenten kunt realiseren. Het boek is het vervolg op ‘Scholen om van te leren’ waarin acht succesvolle, vernieuwende scholen in Nederland uit het po en vo werden geportretteerd.

Dat kan bij ons niet!’ is vanaf 15 juni 2016 te bestellen tegen kostprijs en gratis te downloaden.

179 pagina’s
€ 19,95 (inclusief BTW en verzendkosten)
Bestellen kan bij drukkerij De Bink in Leiden via kn.nu/besteldatkanbijonsniet
Gratis downloaden kan vanaf 15 juni op kennisnet.nl via kn.nu/datkanbijonsniet

Tot zover het persbericht... ;-)

En waarom geef ik hier nu zoveel aandacht aan? 
Frans benaderde mij vorig jaar met de vraag of ik hem in contact kon brengen met vernieuwers in het mbo. Daar heb ik natuurlijk het mbo ambassadeursnetwerk voor, dat ik mag faciliteren vanuit mijn werk bij saMBO-ICT. Ik ben er dan ook best trots op dat Frans een voorpresentatie van zijn boek geeft op de volgende bijeenkomst van de mbo ambassadeurs op 31 mei bij ROC A12 in Velp.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten