02 mei 2016

Maak en bewerk je eigen photospheres

Een photosphere is zo'n 360° foto zoals je die kent van Google Streetview of wellicht van de Ricoh ThetaS camera.
Vandaag kwam ik er achter dat het niet persé een foto hoeft te zijn en dat je er ook geen speciale camera voor nodig hebt.
Als je een photosphere foto uploadt naar photos.google.com kun je die gelijk alle kanten op bewegen, kijk maar.
Echter, wanneer je iets toevoegt of aanpast aan zo'n foto en je zet hem online, dan werkt het niet meer.

Toen bedacht ik dat de gratis RICOH THETA app een functie heeft die ik nog niet eerder gebruikt had: Write with top/bottom correction > JPEG data with XMP. Toen ik een bewerkte foto die behandeling gaf werkte het bewegen wel weer! De foto's die de ThetaS maakt zijn 5376 x 2688 pixels groot. Een verhouding dus van 2 x 1. Vervolgens heb ik een simpel jpg plaatje met die correctie behandeld, waardoor deze dus XMP metadata kreeg toegevoegd en zo waar... het werkte! Je hoeft geen account te hebben om dergelijke afbeeldingen te uploaden naar theta360.com. Aanmelden met je Twitter- of Facebook account is voldoende.
Nu begin ik dus allerlei mogelijkheden te zien die in feite voor het oprapen liggen. Zeker als je bedenkt dat je dergelijke beelden ook met een Cardboard kunt bekijken! Nu maar hopen dat het gaat regenen op m'n vrije dag...
Wil je meer details, lees dan verder...

Even een beetje spelen met de Ricoh Theta app. Hier heb je dus geen 360° camera voor nodig! #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

Ik ben begonnen met een simpel plaatje zoals hiernaast. Die kun je eventueel downloaden om als voorbeeld te gebruiken. Zorg ervoor dat je plaatje de juiste verhouding heeft, dus bijvoorbeeld 4000 x 2000 pixels, maar niet groter dan 5000 x 2500 pixels! Laad de afbeelding in een tekenprogramma zoals Paint of wat dan ook en voeg er dingen aan toe zoals tekst of andere plaatjes. Opslaan en dan naar de RICOH THETA app slepen. Dan het boven beschreven trucje uithalen en vervolgens uploaden naar photos.google.com of naar het theta360.com platform. Als het werkt heb je alles goed gedaan;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten