17 juni 2016

De onderzoeksconferentie in 2017

Er is al zoveel geschreven over de onderzoeksconferentie van afgelopen woensdag dat ik alleen maar hoef te verwijzen naar de blogposts van de bloggers die erbij waren én zij die dankzij hen zelfs op afstand het event konden volgen en erover schrijven zoals Wilfred Rubens deed.

En ja, het was een geslaagde dag met een mooi opgebouwd programma. Wat bij mij echter blijft hangen is de vraag: Waar was het MBO?

Kennisnet is de publieke organisatie voor onderwijs en ict voor PO, VO en MBO en dan mag je toch verwachten dat er gezorgd wordt voor een bepaalde balans. Maar net als in de voorgaande afleveringen kwam het MBO in feite gewoon niet aan bod.
Volgens Alfons ten Brummelhuis komt dat omdat in het MBO heel weinig onderzoek wordt gedaan naar wat wel of niet werkt, luister maar.
Ik waag dat echter te betwijfelen en kom daar eerlijk voor uit, luister maar.
Op de vraag die ik via Twitter stelde of het inderdaad zo is dat er in het MBO geen onderzoek plaatsvindt kreeg ik behoorlijk wat reacties binnen.
Eentje vond ik wel treffend: Ga je jagen of ga je vissen?
Met andere woorden, ga je actief op zoek naar voorbeelden van onderzoek in het MBO of wacht je af wat er binnenkomt via de Kennisrotonde?
Er werd nog als argument aangevoerd dat veel onderzoek generiek is en daardoor wel degelijk relevant, maar zelf heb ik toch wat moeite om de link te leggen tussen onderzoek naar iets te vroeg geboren kinderen en hun reactie op digitale prentenboeken, en de vertaling daarvan naar het MBO...

Daarom daag ik Kennisnet en het NRO opnieuw uit om volgend jaar toch meer balans te brengen in het aanbod en ook te laten zien wat er in het MBO gebeurt. Die voorbeelden zijn er namelijk wel degelijk volgens mij. Lukt het niet, dan blijf ik thuis volgend jaar...

#ICTwerkt 2016

Slotkeynote op de onderzoeksconferentie #ictwerkt #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten