25 oktober 2016

Maken of knutselen, het begint bij slopen!

Een gesloopte videowenskaart. Zie ook de video
Ook deze keer heb ik met veel interesse geluisterd naar de podcast van Don Zuiderman en Karen Jong met als thema: Maakonderwijs.
Een aflevering van ruim 127 minuten, veel te lang eigenlijk voor mij, maar ik heb het volgehouden. Don en Karen hadden dan ook een aantal boeiende sprekers voor de microfoon weten te krijgen:
Astrid Poot, Arjan van der Meij, Per-Ivar Kloen, Gerald van Dijk, Rolf Hut en Juf Maike.

Bevlogen mensen die vol vuur zo maar een uur over "Makers" kunnen praten. Als ambassadeurs reizen ze de wereld over om hun enthousiasme uit te dragen, echt geweldig!

"Het maken" wordt zo wel naar een nieuw plan getild waarop ik mezelf zo maar opeens de vraag stelde:
"Wat is er met het woord knutselen gebeurd?"

Knutselen
Ik ben altijd al een knutselaar geweest. Als kind had ik al een eigen werkplaats vol met afgedankt gereedschap waar ik urenlang lekker bezig kon zijn. Achteraf vaak levensgevaarlijk natuurlijk want ik maakte rustig een dimmer van een potentiemeter, gekoppeld aan een kleurenspotje op 220 volt!
Onderdelen kwamen vooral van afgedankte (buizen)radio's die ik uit elkaar haalde en waarvan ik de onderdelen die te pas konden komen bewaarde. Het ging me vooral om de luidsprekers die ik in een mooie kast bouwde en doorverkocht.

Slopen
Maar wat ik mezelf heb aangeleerd op dat gebied is toch begonnen bij slopen, gewoon dingen die het niet meer deden uit elkaar halen en kijken wat ik tegenkwam en wat ik nog zou kunnen gebruiken. Daar komt natuurlijk wel bij dat ik werd opgevoed met het idee dat het zonde is om iets weg te gooien. Ook nu nog heb ik de neiging de stekker van een apparaat af te knippen als dat het niet meer doet, zelfs als het een aangegoten stekker is;-) Maar ik heb toch vooral ook veel gesloopt, zonder idee wat ik er nog mee zou kunnen.

Dus als je kinderen wilt laten beginnen met "maken", laat ze dan eerst eens het nodige slopen. Ga naar Het Goed en haal wat electronica of andere zooi uit de containers niet verkoopbare spullen. Verwijder zelf even de stekkers, zodat ze niet meer de neiging hebben een apparaat toch even uit te proberen. Ik deed dat als 10-jarige met een kapotte koffiemolen en dat kostte me bijna een vinger. Dus ja, zorg voor pleisters, maar laat dat jou en de kinderen niet afschrikken. Zorg voor alle maten en soorten schroevendraaiers en laat een apparaat in zoveel mogelijk losse onderdelen slopen. Geloof me, ook dat is leerzaam! Zo leer je namelijk voor iedere schroef en bout de juiste schroevendraaier en tang te gebruiken. Er komt altijd wel een motortje vrij, een lampje of een luidspreker. Daarmee kan je dan weer wat nieuws in elkaar knutselen, of "maken", als je dat beter vindt klinken...

Voorbeeld
Een mooi voorbeeld van slopen, of uit elkaar halen, toont de video hieronder. Ik wist een videowenskaart op de kop te tikken die KPN Consulting eind 2014 als nieuwjaarsgroet naar relaties stuurde. Alles voorzichtig uit het karton gehaald en toen bleek het geheel een mooi printplaatje te bevatten, met geheugen, processor, een magneetschakelaar en noem maar op. Natuurlijk ook een accu, een speakertje en wat schakelaars. Geweldig toch als je dat zo opengewerkt kunt laten zien!"Maken"
Ja, zoals je ziet zet ik dat "maken" bewust tussen aanhalingstekens omdat ik vind dat je het ook weer niet teveel gewicht mee moet geven. Knutselen is ook een mooi woord. Daarnaast is "maken" wat mij betreft dus ook vaak iets (nog verder) kapot maken omdat je er juist dan weer wat anders mee kan.

5 opmerkingen:

 1. En tegenwoordig noemen we dit een 'digitaal artifact' (in het nieuwe examenprogramma informatica). Moeten we dat dan maar omdopen in: knutselwerkje?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie reactie, toevoeging en nuance op de podcast! Wat leuk om te lezen hoe jij begonnen bent met slopen. Prima tip om eens wat oude zooi bij de kringloopwinkel te halen.

  Je weet dat je de podcast niet in één keer hoeft uit te luisteren, toch? Het duurt tenslotte wel weer even voordat de volgende aflevering online komt...

  Don

  PS. Ik zou het waarderen als je mijn naam goed schrijft :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  2. Bedankt voor je reactie Don!
   Naam inmiddels bijgewerkt.

   Verwijderen
 3. altijd leuk om te doen he dat slopen. zelf nu eerst mijn motorfiets uit elkaar aan het halen om hem weer om te gaan bouwen.

  BeantwoordenVerwijderen