22 november 2018

De gemankeerde QR code

Gisteren had ik opeens wat tijd over (de aannemer meldde zich af) en heb me toen verdiept in de "Maak je eigen escaperoom!" module uit de Leerlijn ICT van LearningROCKS, waarin je leert hoe je zelf een virtuele escaperoom kunt maken.

Op zoek naar mogelijke opdrachten vroeg ik me af hoe je een QR code zou kunnen gebruiken. Zo kwam ik op het idee om een QR code te verminken door er wat vierkantjes uit te halen met de opdracht om via de aangegeven coördinaten deze weer te vullen, zodat de code gescand kan worden. Het resultaat is dan natuurlijk een aanwijzing waarmee je weer verder komt.
Ik heb eerst een Google Sheet gemaakt die ik kan gebruiken als basis voor het vullen en daarna weer verwijderen van een aantal blokken. (Klik hier voor een kopie)
Voor het genereren van een QR code gebruik ik mijn eigen tool.

De werkwijze is dan verder heel simpel:
  1. Genereer een QR code, bijvoorbeeld via: https://www.trendmatcher.nl/p/qr.html
  2. Zet hem op je scherm en "teken" hem over door cellen zwart te maken op blad 1
  3. Dupliceer blad 1 en maak dan een aantal cellen wit door blokjes weg te halen
  4. Maak een screenshot van het duplicaat en zet die afbeelding in je opdracht
    Let op: Noteer wel welke cellen je bewerkt hebt!!!
Mijn idee was gisteren nog dat deelnemers aan de escaperoom de afbeelding zouden printen en de vakken dan op de juiste coördinaten zwart zouden maken met een viltstift. Maar dat kan natuurlijk veel virtueler!!!

Ga daarvoor naar https://drawings.google.com/new en kopieer de gemankeerde QR code daar naartoe. Maak vervolgens wat zwarte vierkantjes en sleep die naar de juiste coördinaten. Je zult zien dat je in een paar minuten klaar bent, de code vanaf het beeldscherm kunt scannen met de QRcode app van je smartphone en verder kunt gaan met het zoeken naar de uitgang!

Natuurlijk heb ik even een screencast gemaakt om het te demonstreren:Ben je nieuwsgierig naar mijn virtuele escaperoom, kijk dan hier. Het stelt eerlijk gezegd weinig voor, maar is voor mij meer een manier om te kijken hoe ik voor zoiets Google Sites kan gebruiken.
Als ik weer een idee krijg (van jou misschien?) zal ik er opdrachten aan toevoegen.

1 opmerking: