18 mei 2018

Afscheid van een werkend bestaan...

Sorry mensen als het hier even wat rustiger is, maar ik bevind me even in een wat bijzondere fase van mijn leven. Van een best wel druk bestaan naar "alle tijd voor jezelf" is een heel aparte ervaring kan ik jullie inmiddels vertellen. Voor alle duidelijkheid: ik verveel me geen moment en geniet van iedere minuut die ik heb! Maar ik voel me soms gewoon een beetje schuldig als ik naast me om half zeven de wekker hoor gaan en ik me nog even lekker kan omdraaien. Denk nu niet dat dit schuldbesef wordt omgezet in extra huishoudelijke taken, want ik laat me niet gek maken natuurlijk;-)
Er zal ongetwijfeld een nieuw ritme ontstaan, maar het is nu vooral nog onwennig.

Veel mensen konden zich niet voorstellen dat ik echt de stekker zou trekken uit mijn activiteiten. Zelf weet ik nog niet wat blijft en waar ik afstand van neem. Eerst maar even het lijstje (de lijst) afwerken van "dingen die ik zou aanpakken zodra ik daar tijd voor zou krijgen".
Wel heb ik inmiddels mijn LinkedIn account opgezegd, omdat ik daar nu echt voor mij de meerwaarde niet meer van inzie. Het scheelt me heel veel mailtjes kan ik je zeggen!

Een paar weken geleden heb ik afscheid genomen van mijn werk. Precies zoals ik dat wilde, in klein verband, lekker ongedwongen, met directe collega's en mijn gezin. Het werd een geweldig leuk feest met natuurlijk de onvermijdelijke geraniums, maar ook een prachtig boekwerk, gevuld door heel veel mensen en als klap op de vuurpijl een voucher voor een duosprong boven Teuge! Gaan we je nu nergens meer zien? Ook daar natuurlijk die vraag... Als ik kijk naar wie mijn werkzaamheden overnemen heb ik er alle vertrouwen in dat al het werk gewoon doorgaat en waarschijnlijk alleen maar beter wordt!

Maar je blijft toch wel bloggen hoop ik?
Ook daarop geef ik nu nog geen antwoord. Eerst maar even zorgen dat ook dit blog voldoet aan de AVG. Gelukkig heeft André Manssen hier een uitgebreide blogpost over geschreven, die op mijn verzoek is gecontroleerd en goed bevonden door niemand minder dan Arnoud Engelfriet! Hij heeft gereageerd met deze blogpost: Zo voldoe je als blogger aan de Privacyverordening (AVG/GDPR)

Maar nu eerst maar eens al die geraniums verpotten...

06 april 2018

Achter de geraniums

Onderstaand bericht schreef ik in de afgelopen week als column voor de nieuwsbrief van saMBO-ICT die gisteren uitkwam. Wel leuk om ook in mijn persoonlijke archief een plekje te geven!

Willem's column
Toeval bestaat niet: deze 65e nieuwsbrief komt precies uit op de dag dat ik 66 jaar word! Een mooiere afsluiting van een geweldige periode is haast niet denkbaar. Met een ijzeren ritme hebben we hier de afgelopen jaren iedere 6 weken met het hele team van saMBO-ICT aan gewerkt. Ik mocht de eindredactie doen, oftewel iedereen achter de broek en jurk aan zitten om alle berichten op tijd en foutloos de deur uit te krijgen. Een inspanning waar we met elkaar trots op mogen zijn!

Maar er stond meer op mijn lijstje: de website, de groepsomgeving, de huisstijl, accountbeheer, aanmeldingsformulieren, allemaal zaken die ik grotendeels vanuit huis kon doen. En dan de woensdag als houvast midden in de week die we zoveel mogelijk als team samen in Woerden benutten voor overleg en afstemming. En natuurlijk het land in, naar de instellingen, voor onze conferenties, kennisdelingsbijeenkomsten en netwerken die ik mede mocht onderhouden. Altijd zoveel mogelijk op de werkvloer om het contact daarmee vooral niet te verliezen. Kijkend naar dit palet van werkzaamheden vind ik het moeilijk te zeggen wat ik nu het fijnste vond. Zo breed en zo veelzijdig, nooit saai en met vaak onverwachte uitdagingen.

Dan ben je toch blij dat je niet op je 65ste hoeft te stoppen, maar nog een jaar door mag gaan? Ik ben dus met recht trots en dankbaar dat ik voor saMBO-ICT en daarmee voor het mbo heb mogen werken!

Zo kijk ik terug op prachtige jaren in een boeiende sector, met fijne collega’s en een baas die me de ruimte gaf om het op mijn manier te doen. Met vertrouwen geef ik nu de stokjes door aan hen die mijn werkzaamheden overnemen met daarbij als tip: Vraag je niet af hoe Willem het deed, maar doe het vooral op je eigen manier!

En ik? Maak je geen zorgen mensen, want ik heb veel moois in het vooruitzicht...
Willem Karssenberg

27 maart 2018

Een Excel bestand embedden

Ik ben hier nu zo lang mee aan het puzzelen geweest, dat het schrijven van een blogpost er ook nog wel bij kan.
Ik organiseer regelmatig bijeenkomsten met een plenair programma en een aantal workshop rondes.
In de aanloop naar zo'n bijeenkomst verandert er natuurlijk van alles, zoals tijden, titels van workshops, presentatoren en ga zo maar door. Daarom is het slim om een dergelijk programma te maken in een spreadsheet en van daaruit te delen. Tot nu toe deed ik dat altijd naar volle tevredenheid met behulp van Google Sheets.

Maar ja, als je een kennisdelingsbijeenkomst Office 365 organiseert is het natuurlijk een beetje raar om daarbij gebruik te maken van Google, tenminste, dat vinden sommigen;-)
Dus heb ik de werkbladen gedownload vanuit Google Sheets en geplaatst in een OneDive (for Business) omgeving om te kijken wat daar mogelijk is. Hieronder volgen mijn bevindingen...

19 maart 2018

Nooit meer naar de bekende weg vragen dankzij substitueren

Stel, je wilt een formulier versturen met velden als Voornaam, Achternaam, Postcode, Woonplaats, E-mailadres, Telefoon en Website.
Van sommige invullers heb je al wat, maar lang niet alle gegevens.
Nu kan je natuurlijk iedereen vragen om alles opnieuw in te vullen, maar dat is eigenlijk wat raar en ook onnodig.
Google Forms bied je namelijk de mogelijkheid om te werken met vooraf ingevulde velden.
 • Maak daarvoor een formulier aan en zorg ervoor dat de reacties in een Google Sheet terechtkomen
 • Maak in die sheet een tweede tabblad met dezelfde kolomheaders
 • Voeg nog een kolom toe met de naam: Combilink
 • Vul de cellen met de gegevens die je al hebt. Niet alle cellen hoeven dus gegevens te bevatten!
 • Ga nu naar je formulier en klik rechtsboven op de drie puntjes
 • Kies: Vooraf ingevulde link ophalen
 • Vul de velden in met dummy gegevens en klik onderaan op:  LINK OPHALEN 
 • Je krijgt een popup met de mogelijkheid:  LINK KOPIËREN . Klik daarop!

18 maart 2018

Oefenen met hoofdletters en leestekens

Hoe laat jij je leerlingen oefenen in het goed gebruiken van hoofdletters en leestekens? Er zijn vast methoden voor, maar is het niet leuker om met eigen en actuele teksten te werken?
Met behulp van Google Docs gaat dat heel makkelijk!
 • Start met een nieuw document en plak daar de tekst in die je wilt gebruiken, of schrijf hem zelf*)
 • Ga naar Opmaak, Tekst, Hoofdlettergebruik en kies voor: kleine letters
 • Ga dan naar Bewerken, Zoeken en vervangen... en vul bij Zoeken in:
  [^0-9a-zA-Z \n]
 • Zet een vinkje bij Vergelijken met reguliere expressies en klik op Alles vervangen
  (Het veld Vervangen door kan je dus leeg laten)
 • Wil je het helemaal moeilijk maken en ook alle spaties weghalen, gebruik dan:
  [^0-9a-zA-Z\n]
 • Verspreid het document naar alle leerlingen en ze zijn een tijdje zoet!

15 maart 2018

Planningsmodule keuzedelen

Gisteren kreeg ik de volgende vraag:
Is het mogelijk om een planningsmodule voor het inschrijven van studenten voor keuzedelen te realiseren, met een beperking van het aantal inschrijvingen per keuzedeel? Ik weet dat Google Forms een add-on heeft waarbij je op het formulier een beperking van het aantal deelnemers op een activiteit kan instellen. Ook zou ik graag vanuit de Form een mail versturen met de ingevulde gegevens naar de student, zodat deze een bevestiging krijgt. Weet jij hoe deze add-ons heten en waar ik makkelijke handleidingen kan vinden?
Het korte antwoord is: Ja, dat weet ik. Daarvoor kun je de add-on formRanger gebruiken.
Maar handleidingen... dat is een stuk lastiger!

Daarom heb ik maar een screencast gemaakt waarin ik het idee als concept heb uitgewerkt. Natuurlijk kan het formulier verder uitgebreid worden en je zou ook meer intelligentie aan de spreadsheet kunnen toevoegen, maar hiermee kan je een begin maken.

Ik zal proberen alle stappen zo goed mogelijk stap voor stap te beschrijven. Je vindt ze onder de screencast!

Let op de tijd!
Wanneer je het formulier beschikbaar stelt aan veel mensen tegelijk en er maar een beperkte keuze is loop je natuurlijk het risico dat veel mensen achter het net vissen. Dat gebeurt zeker als ze het formulier lang open laten staan voordat ze hun keuze maken en op verzenden klikken. Om ze daarop te attenderen kun je bijvoorbeeld een van onderstaande animaties in je formulier opnemen:
02 maart 2018

Twitter Cards voor Blogger

Wanneer je een url deelt via Twitter wordt die vaak (maar niet altijd) netjes weergegeven inclusief een plaatje en wat extra tekst. Daarvoor zorgt wat code die je in de heading van je website moet hebben staan. Draait je website op WordPress, dan zijn daar diverse plug-ins voor beschikbaar. Maak je gebruik van Blogger, dan moet je de nodige code zelf handmatig toevoegen aan je template*).
De code die je nodig hebt vind je hier. Let erop dat daar waar @twitternaam staat jij je eigen Twitternaam in moet vullen, op zes plekken. Daar waar afbeelding.jpg staat moet je de url invoeren van een plaatje dat je wilt gebruiken voor je website, op twee plekken in de code. Heb je dit gedaan, dan kan je het resultaat controleren bij de Card Validator van Twitter. Als het goed is zie je de foto, de url van je site en wat samenvattende informatie. Bij een blogpost kan je zelfs een grote afbeelding te zien krijgen als je website is whitelisted for summary card.

In bijgaande screencast laat ik je zien hoe en waar je de code toevoegt aan je template:

23 februari 2018

Even een animated gif maken...

Over ruim een week al is de volgende (en voor mij waarschijnlijk laatste) CvI conferentie voor Onderwijsvernieuwing en ICT, die dit jaar gehouden wordt in Leeuwarden. Natuurlijk zijn we daar met saMBO-ICT en Kennisnet ook van de partij en verzorgen we een aantal sessies. Om de deelnemers alvast wat op te warmen gebruik ik Twitter om een beetje reclame te maken, maar hoe je dat in één bericht? Heel simpel!

 • Ik maak een Google Slideshow dia met een passende achtergrond
 • Ik dupliceer die dia zo vaak als nodig en pas de tekst aan
 • Ik download de slides als .png plaatjes *)
 • Die zet ik lokaal even om naar .gif bestanden **)
 • Ik gebruik UnFREEz om er een animated gif van te maken, klaar! ***)
Wil je ook reclame maken voor jouw workshop? Maak dan een kopie van dit template!*) Wil je alle dia's uit een Google Slideshow in één keer als .jpg of .png plaatjes exporteren in een ZIP bestand? Gebruik dan de Slides Toolbox add-on!
**) Werk je op een Chromebook? Dan kun je cloudconvert.com/png-to-gif gebruiken om de .png plaatjes om te zetten naar .gif plaatjes.
***) Werk je op een Chromebook? Dan kun je gifmaker.me gebruiken om de animatie te maken.


12 februari 2018

Videobestand opslaan vanuit een twitterbericht

Ik zag dat Tessa van Zadelhoff een mooi filmpje op Twitter geplaatst had van de uitreiking van de Influencers Award en wilde die natuurlijk graag hergebruiken, maar hoe krijg je zo'n filmpje nu te pakken?

Even zoeken via Google bracht me al snel bij twittervideodownloader.com waarmee het echt heel simpel is om een filmpje in prima kwaliteit binnen te halen. Je hoeft alleen maar de url van het twitterbericht waar het filmpje in staat in te voeren en op Download te klikken. De video wordt je dan gelijk in drie kwaliteiten aangeboden.

Natuurlijk is het wel zo netjes om de maker even om toestemming te vragen!


11 februari 2018

De IPON 2018 Influencers Award

Als ik iets niet heb zien aankomen, dan is het wel de IPON 2018 Influencers "Oeuvre" Award waarvoor ik afgelopen woensdag in Utrecht vanuit het publiek naar voren werd geroepen!
Ik was aanwezig in de hoop dat Herman Post - genomineerd met zijn Heb je genoeg geleerd vandaag? startup - een prijs zou winnen, maar dat ik zelf op het podium terecht zou komen was echt een totale verrassing.
Doorgaans probeer ik bescheiden en op de achtergrond te opereren, maar ik durf hier best wel heel trots op te zijn en vind het een plekje waard op mijn weblog. Ik zie het als een mooie erkenning van wat ik door de jaren heen heb proberen te delen. De benaming "screencastkoning" vind ik echt een heel erg mooie en misschien ook wel toepasselijke. Ik heb het me allemaal heerlijk laten aanleunen de afgelopen dagen en ben ook heel blij met alle felicitaties die binnenstroomden.

"Nu kun je met een gerust hart met pensioen Willem" zei iemand op Twitter. Of er veel gaat veranderen de komende periode, daar kan ik nog geen uitspraken over doen. Ik laat het maar op me afkomen en bekijk of, hoe en waarmee ik verder wil gaan. Echt stoppen van de ene op de andere dag, dat kan ik me zelf ook niet voorstellen, maar er zal zeker wat druk wegvallen en tijd komen voor andere dingen...Zoals in mijn eerste reactie al aangegeven wil ik vooral ook jullie allemaal bedanken!
Jullie zijn ten slotte mijn inspiratie die me de ideeën en tips geven, vaak gewoon door een vraag te stellen. Ga daar dus vooral ook mee door...

Het juryrapport

21 januari 2018

Post-it sticky notes zelf bedrukken

Gebruik je graag sticky notes om jezelf of anderen ergens aan te herinneren of op te attenderen?
Dan vind je dit misschien een leuk idee!

Je kunt sticky notes namelijk zelf bedrukken door ze op een A4'tje te plakken en dan uit te printen. Gebruik daarvoor dit template dat ik gemaakt heb in Google Draw. Vergeet bij het printen niet het vinkje weg te halen bij schaal: Aanpassen aan pagina.

Vervolgens kan je via dit template in Google Draw de vierkanten vervangen door wat je maar wilt: plaatjes, teksten, QR codes, logo's of noem maar op.
Plak dan zes sticky notes op het "moedervel" en leg deze op de juiste manier in de printer.
Print nu  de Google Draw uit die je hebt gemaakt en denk opnieuw aan het weghalen van het vinkje bij: Aanpassen aan pagina.

Zo kun je met behulp van bedrukte sticky notes en QR codes een speurtocht maken door school, of op de Bett Show overal je blogadres ophangen. In de trein je advertentie achterlaten of noem maar op...

Het idee deed ik op via deze tweet. Ik heb echter een nieuw template gemaakt dat geschikt is voor A4 formaat. Het template is boedoeld voor sticky notes van 7,7 x 7,7 centimeter. Gebruik je een ander formaat, dan zul je een en ander moeten aanpassen.

Disclaimer: Ik neem geen enkele verantwoording voor vastgelopen printers!

14 januari 2018

Online toetsen genereren mét certificaat!

Dat je met behulp van Google Forms ook heel makkelijk toetsen genereert weet je wellicht al. Via de add-on Certify'em kun je nu bij een voldoende score de invuller ook automatisch een certificaat toesturen! Je kunt iedere vraag een bepaald gewicht toekennen en aangeven bij welke totaal score een certificaat gegenereerd mag worden. Voor die certificaten heb je de keuze uit een aantal templates, die je zelf kunt aanpassen in Google Slides. Een en ander werkt heel eenvoudig en intuïtief.

Als je deze voorbeeldtoets maakt krijg je vast wel een indruk én een certificaat!
Je zult zien dat er variabelen gebruikt worden in de template, zoals {{date}} voor de datum. Je krijgt dan echter de Amerikaanse notatie, dus mm/dd/yyyy. Gebruik je {{date2}} dan krijg je dd/mm/jjjj. Ik ben in contact met de maker om dat in de Nederlandse notatie te krijgen, dus dd-mm-jjjj. Die maker is Dave Abouav, de man die ook de geweldige tool Flubaroo ontwikkeld heeft!

Certify'em is dus nog in ontwikkeling, maar nu al heel goed bruikbaar en voorlopig in ieder geval gratis. Ik sluit echter niet uit dat je hier op termijn wat voor moet gaan betalen, want het is wel heel krachtig!

Ervaar je veel werkdruk bij het maken van al die overhoringen? Bouw er eens een paar via Google Forms, gebruik de QUIZ optie en deze add-on en het gaat je heel veel nakijktijd schelen!

Hieronder een screencast waarin ik laat zien hoe een en ander werkt!