22 januari 2021

Volledige namen splitsen

Wat als je een kolom hebt met volledige namen en die wilt sorteren op achternaam? Google Sheets biedt de mogelijkheid om meerdere woorden in een cel te verdelen over meer kolommen, maar dat gaat fout wanneer je namen hebt in je lijst met een of meer tussenvoegsels.

Met behulp van een formule is het mogelijk om het laatste woord uit een cel te destilleren en die in een andere cel weer te geven:

=arrayformula(SPATIES.WISSEN(RECHTS(SUBSTITUEREN(A2:A;" ";HERHALING(" ";100));100)))

Dankzij arrayformula hoef je die formule maar in één cel te zetten en werkt het gelijk voor de gehele kolom!
Het gaat alleen fout bij mensen met meerdere achternamen, zoals Beau van Erven Dorens.
Een nacontrole op de hand blijft dus altijd nodig helaas.

Natuurlijk is het ook mogelijk het eerste woord in een aparte kolom te zetten. Daarvoor kan je de volgende formule gebruiken:

=arrayformula(ALS(A2:A <> "";(LINKS(A2:A;VIND.ALLES(" ";A2:A)-1));""))

Daarna kan je de hele kolom(men) kopiëren en op een andere plaats plakken om vervolgens op alfabet te sorteren!

06 december 2020

Edubloggersbadge 2021

 


Daar is ie weer: De 'Edubloggersbadge 2021'.

Omdat je deze 'Edubloggersbadge' op veel edublogs ziet, is voor de herkenbaarheid opnieuw alleen het jaartal opgehoogd.

Je kunt het bestand vanuit dit bericht downloaden en plaatsen waar je maar wilt!

Toch ook een moment om weer even stil te staan bij het overlijden van André Manssen, die mij in de afgelopen jaren altijd rond deze tijd hielp herinneren dit logo bij te werken...

29 januari 2020

Google Form sluiten bij maximum aantal deelnemers

Deze week werd ik benaderd door een reisorganisatie die een event organiseerde waarvoor mensen zich moesten aanmelden. Natuurlijk is er sprake van een maximum aantal deelnemers, maar hoe zorg je er nu voor dat het formulier automatisch sluit wanneer dat aantal bereikt is?
Het antwoord lijkt simpel: gewoon de add-on formLimiter installeren en een maximum instellen.
"formLimiter automatically sets Google Forms to stop accepting responses after a maximum number of responses, at a specific date and time, or when a spreadsheet cell contains a specified value."
Maar daar zit dus een adder onder het gras. Simpelweg het aantal reacties tellen is niet voldoende, want op één formulier kunnen meer deelnemers tegelijk worden aangemeld. Denk aan een partner of zelfs een gezin met kinderen. Er moet dus gekeken worden naar het aantal deelnemers en niet het aantal reacties.
Zoals je ziet biedt formLimiter de optie om te kijken naar een  waarde in een bepaalde cel. Dat moet echter één vast getal zijn, bijvoorbeeld 20.
Je bent er dus niet door simpelweg de som te nemen van de kolom met het aantal deelnemers, want wat als de teller op 18 staat en er zich dan 4 personen aanmelden? Dan is de som 22 en dat herkent formLimiter niet. De helptekst zegt:
"Spreadsheet cell value equals - specify a spreadsheet cell (e.g. "Sheet1!A2" in the form destination sheet that must equal a particular value, and the form will evaluate on each new form submission."
Wat je dus wilt is niet equals = is gelijk aan,  maar is gelijk aan of meer!

10 december 2019

Edubloggersbadge 2020

Daar is ie weer: De 'Edubloggersbadge 2020', gemaakt door André @Manssen.

Omdat je deze 'Edubloggersbadge' op veel edublogs ziet, is voor de herkenbaarheid alleen het jaartal opgehoogd.

Je kunt het bestand vanuit dit bericht downloaden en plaatsen waar je maar wilt!

07 oktober 2019

Als edublogger naar de SURF Onderwijsdagen 2019

De SURF Onderwijsdagen 2019 voor het mbo, hbo en wo zijn op 5 en 6 november in congrescentrum 1931 in Den Bosch. De SURF Onderwijsdagen zijn dé inspiratiebron op het gebied van onderwijsvernieuwing met ICT. Dit jaar staat in het teken van het versnellen van onderwijsinnovatie.

Gratis toegang voor zes edubloggers
Ook dit jaar mag ik weer een aantal toegangskaarten verloten onder belangstellende edubloggers, drie voor de dinsdag en drie voor de woensdag!
Wil je kans maken om op 5 of 6 november als edublogger gratis de SURF Onderwijsdagen in 's Hertogenbosch te bezoeken? Vul dan dit formulier in!
Wie weet behoor jij tot de zes gelukkigen...
Loting vindt plaats op vrijdag 18 oktober en alle deelnemers krijgen persoonlijk bericht.

Het 16e #Edubloggersdiner
Een mooie opwarmer voor deze conferentie is natuurlijk het jaarlijkse #Edubloggersdiner, dat traditiegetrouw aan de vooravond van De Onderwijsdagen georganiseerd wordt. Dit jaar dus op maandagavond 4 november en wel in Nijmegen. Organisatie is dit jaar in handen van Hans Steeman en Wilfred Rubens. Meer informatie vind je hier, maar let op: Aanmelden kan tot 16 oktober!!!

Diner met uitreiking SURF Onderwijsawards 2019
Kies je voor de dinsdag dan maak je ook kans op deelname aan het diner 's avonds waar ook de uitreiking van de SURF Onderwijsawards 2019 zal plaatsvinden.
Jaarlijks reikt SURF prijzen uit om onderwijsvernieuwers een podium te geven om hun impact en bereik te vergroten én om anderen te inspireren. Dit jaar zijn er 25 nominaties in 5 categorieën.

11 maart 2019

Woordenlijst onderwijstermen Nederlands - Engels

Jaren geleden heb ik een woordenlijst onderwijstermen Nederlands - Engels gepubliceerd.

Dat was destijds puur eigenbelang omdat ik zelf voor een studiereis naar Amerika ging en me realiseerde dat ik geen idee had wat bijvoorbeeld de Engelse term was voor "middelbaar beroepsonderwijs".

Nu is er opeens weer vraag naar die lijst door mensen die voor een studiereis naar Engeland gaan. Gelukkig kon ik de lijst terugvinden en heb hem opnieuw gepubliceerd.

Ik realiseer me echter dat de lijst gedateerd kan zijn. Sinds 2006 zijn er vast nieuwe termen bijgekomen. Daarnaast bestaan er misschien wel meer van dergelijke lijsten. Vandaar een oproep aan mijn lezers om de lijst te bekijken. Heb je aanvullingen en/of verbeteringen, dan kan je die doorgeven via dit formulier. Ook andere bruikbare tips zijn uiteraard welkom!

Wil je de lijst downloaden als PDF bestand, dan kan dat via deze link.

25 februari 2019

Geluid embedden in Google Slides

Met behulp van de Chrome extensie AudioPlayer for Slides is het nu mogelijk om heel simpel audio toe te voegen aan Google Slides.
We hebben het dus niet over een add-on voor Slides maar een extensie voor Chrome. Ik heb dan ook geen idee hoe het werkt, maar het werkt wel!
Belangrijk is dat de MP3 bestanden die je wilt gebruiken ergens op je Google Drive staan.

Na het installeren van de extensie volstaat een rechtermuisklik binnen je presentatie om een venster op te roepen waarin je alle geluidsbestanden te zien krijgt die in Google Drive staan. Als je er een aanklikt krijg je de keuze uit drie opties:
 • One Slide
 • Multiple Slides
 • Background Audio
In de screencast hieronder worden die opties gedemonstreerd en ik moet zeggen: Het werkt prima!

Eén opmerking:
Bedenk wel dat het alleen werkt binnen het account van degene die de extensie geïnstalleerd heeft en dus niet wanneer je de presentatie online deelt met anderen. Ook niet als je een ander schrijfrechten geeft en deze ook de extensie heeft...

22 februari 2019

Handleiding Google Forms

Al een paar jaar besteedt Wouter Buelens op zijn weblog Digidactiek in de klas onder andere aandacht aan de mogelijkheden van Google Forms. Hij heeft alles gebundeld in een handleiding die steeds geactualiseerd en daarmee uitgebreider wordt. Vorige week publiceerde hij de laatste versie in een blogpost. Alleen al de inhoudsopgave geeft een indruk van de grote hoeveelheid informatie die hij verzameld heeft.
Het is wel een heel lange blogpost geworden! (70+ pagina's)

Dus vroeg ik me af of een en ander niet wat toegankelijker gemaakt kon worden. Ik nam contact op met Wouter met de vraag of ik zijn materiaal in een Google Doc mocht plaatsen. Ik zag een aantal voordelen, temeer omdat ik weet dat deze handleiding ook vaak wordt uitgeprint. Wouter gaf me toestemming en vervolgens heb ik de moeite genomen om de hele blogpost met copy-paste over te hevelen naar een Google Document en wat te redigeren.
Ik zag gelijk een aantal voordelen:

11 februari 2019

Een countdown timer op je website

Je kunt heel simpel een countdown timer maken met behulp van een paar formules in Google Sheets.
Deze is vervolgens via een iFrame te embedden in een website of op Google Sites.

Om zo'n counter te maken ga je als volgt te werk:
 • Begin met een aanpassing in de spreadsheetinstellingen. Zie de alinea helemaal onderaan dit bericht.
 • Plaats in cel A1 de datum en het tijdstip waar naartoe je wilt aftellen in de notatie, bijvoorbeeld:
  15-3-2019 0:00:00 (Noot*)
 • Voeg de cellen B1 - D1 samen en zet daarin een titel
 • Zet in cel B2: =INTEGER(A1-NU())
 • Zet in cel C2: =UUR(A1-NU())
 • Zet in cel D2: =MINUUT(A1-NU())
 • Zet in cel B3: =ALS(B2>1;"Dagen";"Dag")
 • Zet in cel D3: =ALS(C2>1;"Uren";"Uur")
 • Zet in cel C3: =ALS(D2>1;"Minuten";"Minuut")
 • Als je alles achter elkaar wilt hebben, voeg dan de cellen B4 - D4 samen en zet daarin de volgende formule:
  =INTEGER(A1-NU())&" "&ALS(days(A1;NU())>1;"Dagen";"Dag")&" : "&UUR(A1-NU())&" "&ALS(UUR(A1-NU())>1;"Uren";"Uur")&" : "&MINUUT(A1-NU())&" "&ALS(MINUUT(A1-NU())>1;"Minuten";"Minuut")
 • Maak de cellen naar believen op met achtergrondkleur en fontgrootte
Klaar is Kees!
Het resultaat kan er dan uitzien zoals hieronder. Dit is geen plaatje maar embedcode:*) Wil je aftellen naar een jaarlijks terugkerende gebeurtenis zoals bijvoorbeeld mijn verjaardag, gebruik dan als formule in cel A1: =DATUM(JAAR(VANDAAG());4;5)
Daarbij staat de 4 voor de maand en de vijf voor de dag.

Embedden

08 februari 2019

Streepjescode fonts in Google

Wist je dat Google ook streepjescode fonts beschikbaar heeft in Docs en Sheets? Zo kan je dus heel makkelijk tekst of een ID omzetten naar een streepjescode. Met een simpele formule zet je er de benodigde sterretjes omheen. Stel dat in kolom B de codes staan, dan zet je in C2 de volgende formule:
=arrayformula(ALS(ISLEEG(B2:B);"";("*"&B2:B&"*")))

Voor de hele kolom C kies je als font Libre Barcode 39 of Libre Barcode 39 Text
Hier is een link naar de voorbeeldsheet.

Zo kan je bijvoorbeeld badges of etiketten genereren met een scanbare streepjescode erop.
De codes zijn te scannen met een barcode scanner, maar ook met een smartphone. Een bedrade scanner heb je al voor nog geen 18 dollar. Een draadloze scanner koop je vanaf  23 dollar. Dus als je toegangsbewijzen voor een feestavond en je wilt bijhouden wie er komt, dan kan je hieraan denken. Ook zijn er natuurlijk talloze mogelijkheden voor een documentatiecentrum of mediatheek, al dan niet in combinatie met een uitleenmodule.

Overigens is er ook een gratis streepjescode font beschikbaar voor Windows: IDAutomationHC39M Free Version. Dus met Excel en dan mergen naar een Word document kom je ook een heel end...

25 januari 2019

Dubbele waarden in een kolom aangeven

Komt een mailtje binnen:

Binnen Excel kan ik dubbele waarden in een kolom aangegeven met voorwaardelijke opmaak (regel toevoegen). Wanneer ik hetzelfde document (met de regel) converteer naar Google Sheets dan geeft hij dit niet aan.
Is er een mogelijkheid binnen Google Sheets om dubbele waarden aan te laten geven?

Jazeker, die is er!
Selecteer de kolom en kies voor: Conditionele opmaak
Kies dan voor:
Aangepaste formule
Vul dan in:
=AANTAL.ALS(B:B;B1)>1
(Er van uitgaande dat het gaat om kolom B) en kies een kleur, klaar!

Het grappige is dat wanneer je vanuit Sheets opslaat in Excel de regel wel wordt meegenomen. Sheets is dus wel compatibel met Excel, maar omgekeerd niet! (in dit geval;-)

Toegegeven, Excel heeft er een standaardregel voor:Loop jij soms ook aan tegen dingen die wel lijken te kunnen in Excel, maar niet in Google Sheets? Je mag het me altijd vragen, al kan ik absoluut niet garanderen dat ik het antwoord weet...


Audio embedden in Google Sites

Wat ik de laatste tijd zie is dat Google Sites steeds meer worden gebruikt. Ze bieden dan ook een mooie manier om makkelijk en snel content te publiceren op internet. Wat me wel opvalt is dat er nog weinig met audio gedaan wordt in Google Sites, terwijl geluid prima geïntegreerd kan worden. Voor mij reden genoeg om alle (mij bekende) mogelijkheden eens op een rijtje te zetten...

Volgens mij zijn er zes verschillende manieren om audio te embedden in Google Sites:
Je kunt het eigenlijk geen embedden noemen, maar OneDrive van Microsoft biedt embedcode aan waarmee je een link kunt maken naar (geluids)bestanden die je daar hebt staan. Hier zie je dat.

Ik heb alle mogelijkheden even op Audio embedden in Google Sites op een rijtje gezet.
Heb je opmerkingen en/of aanvullingen, dan hoor ik dat graag!