01 januari 2006

Maak je blog geschikt voor smartphones!

Vanaf het moment dat Robert Scoble beschikte over een smartphone is hij veel sites gaan bezoeken met dat ding, om erachter te komen dat de meeste sites "zuigen". Als een en ander niet goed gedefiniëerd is krijg je bijvoorbeeld kolommen van één woordje breed zodat je heel veel moet scrollen om alles te lezen. Natuurlijk heb ik gelijk m'n eigen weblog bekeken met mijn PDA en ik kwam erachter dat dat ook niet echt lekker liep. De weblog van Robert deed het wel goed, dus de broncode bekeken. De oplossing is eigenlijk heel simpel: gewoon 2 externe stylesheets maken. Eén voor uitvoer naar een gewoon scherm en een voor uitvoer naar een handheld. Je zou er ook nog een apart kunnen maken voor uitvoer naar een printer, maar wie print nu tekst van mijn weblog uit?
Dat gaat op de volgende manier:
<LINK rel="stylesheet" type="text/css" media="screen, print" href="screen.css">
<LINK rel="stylesheet" type="text/css" media="handheld" href="handheld.css">
In de ene stylesheet zorg ik ervoor dat de 2 kolommen naast elkaar komen te staan, (float left en right commando) en in die voor de handhelds komen ze netjes onder elkaar. Probleem opgelost!
Natuurlijk heb ik vervolgens ook een aantal Nederlandse weblogs bekeken met m'n PDA, en daar word je niet echt gelukkig van. Frankwatching heeft echt een aparte site voor PDA'tjes. Je word automatisch doorgelinkt. Ook bij Pierre Gorissen is alles prima leesbaar, maar bij Hans Mestrum is het echt huilen met de pet op! Wat me hierbij opvalt is dat het ook heeeeel lang duurt voordat de PDA de pagina geladen heeft. En zo kan ik er meer noemen die absoluut niet voldoen!
De vraag is natuurlijk of dit jaar inderdaad zoveel sites met een PDA of smartphone bezocht gaan worden zoals Robert voorspelt...

1 opmerking:

  1. Tja, blijft een probleem. Ik kan geen credits nemen voor het feit dat het bij mij blijkbaar goed gaat, is te danken aan de goed ontworpen stylesheet die bij Nucleus meegeleverd werd.
    Natuurlijk, als ik mijn PDA straks binnen heb ga ik kijken hoe ik hem beter geschikt kan maken, maar juist het kunnen testen zal vaak een probleem zijn.
    Zie ook dit bericht en de berichten die daarbij in de trackbacks onder aan de pagina gelinkt worden.

    BeantwoordenVerwijderen