22 maart 2006

Even een uh beetju zelfevaluatie

Gisteren dus 2 keer een presentatie gegeven in Utrecht over weblogs. Pierre deed er al verslag van, maar gisterenavond publiceerde hij ook nog de geluidsopname die hij gemaakt heeft, en natuurlijk was ik nieuwsgierig om mijn eigen verhaal eens terug te horen.
Allemensen, wat zeg ik vaak uh! Daar moet ik in het vervolg toch echt meer op gaan letten (of ga je het dan juist vaker doen?). Ik hoop dat het voor mijn publiek niet al te storend was, maar zelf vond ik het best confronterend. Zou het te maken hebben met het feit dat ik mijn sessies niet op papier voorbereid en mezelf niet het houvast gun van een Powerpoint presentatie? Ik werk het liefst "live" en dat kwam in de ochtend sessie dus ook het best tot z'n recht. Want daar liet ik echt zien hoe je een audio bericht, een foto en een filmpje in je weblog plaatst. In de middagsessie deed ik dat niet maar verwees naar de dingen die ik 's ochtends gedaan had. Achteraf heb ik daar dus spijt van, zien doet geloven namelijk! Misschien toch iets beter voorbereiden en over nadenken dus? Het punt is dat ik in mijn verhalen ook graag mijzelf verras en het verloop sterk wil laten afhangen van bijv. reacties uit de zaal. Juist dat maakt het voor iedereen spannend vind ik. Zo weet de zaal nog steeds niet welke limmericks ik nu wel en niet zelf gezongen heb:-)
Al met al dus een leerzame dag, niet in de laatste plaats ook voor mezelf, mede ook dankzij de andere sessies die er waren!

3 opmerkingen:

 1. Hoi Willem,

  Ik heb bij de eerste uitvoering van je sessie gezeten (die waar ik de opname van gemaakt heb) en herinner me een enthousiaste presentatie/demonstratie waarin we veel voorbeelden te zien kregen die live online stonden. Het aantal keer dat je uhm gezegd zou hebben (ik heb de opname een keer gehoort toen ik het begin en einde bijgeknipt heb, maar ben het niet daarvoor nog een keer gaan luisteren) was in ieder geval niet iets wat me bijgebleven is.

  Wél ben ik benieuwd naar hoe mensen een audio-opname van zo'n sessie die je eigenlijk gezien moet hebben gebruiken (kunnen gebruiken). "Kun je er wat mee ook als je de beelden niet ziet" is dan mijn belangrijkste vraag.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @ Pierre,
  Ik was er niet bij, maar heb met plezier naar jou opnamen van Willem zijn presentatie geluisterd. Voor mij was het een probleem dat er geen beeld bij zat.
  Maar dat komt natuurlijk ook omdat ik al bekend ben met een hoop tools die Willem in zijn presentatie naar voren haalde. Ik denk idd dat het voor een buitenstaander heel moeilijk is om de presentatie alleen via audio te volgen. Waarschijnlijk zouden deze mensen na een paar minuten afgehaakt zijn.

  Overigens denk ik dat het voor Willem nog vervelender zou zijn om zijn presentatie ook in beelden te zien. Waarschijnlijk zou hij zich dan ook verbazen over de manier waarop hij staat, hoe hij zijn handen houdt e.d. Dit is het nadeel van je eigen later terug zien.

  Daarnaast kan een audio en videoopname nooit de plaats innemen van het echt bijwonen van een presentatie. De meeste video-opnames worden vaak van achter in een zaal opgenomen op een statisch punt. Daarnaast heeft iemand die een presentatie geeft ook een interactie met de mensen die in de zaal zitten en niet met de camera (zo zullen wel de bezoekers, maar niet de camera aangekeken worden). Hoewel het een heel nuttig middel is om te evalueren, moet je daarom natuurlijk in je achterhoofd houden dat een video- of audioopname geen totaal overzicht geeft van de presentatie.

  Ik denk daarom ook dat Willem meer zal hebben aan de reacties, feedback en punten van kritiek die door de bezoekers van zijn presentatie worden gegeven, dan door zichzelf nog eens te gaan bekritiseren (hoewel een beetje zelfreflectie natuurlijk nooit kwaad kan).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb zojuist een audiocomment achtergelaten.

  Ik vind het moeilijk om een consistent verhaal in te spreken, maar heb het toch maar geprobeerd, al is het maar als bedankje voor het toestaan van de audioopname van Pierre, zodat ik er dan weer naar kan luisteren.

  Ik vond je verhaal leuk om te beluisteren, hoewel ik het niet helemaal heb afgeluisterd. Ik miste het visuele deel wel, maar op zich zelf heeft de audio al waarde.

  BeantwoordenVerwijderen