22 maart 2006

Pecha Kucha

pechakuchaSommigen vinden 50 minuten nauwelijks voldoende voor een fatsoenlijke presentatie, ik had aan mijn 30 minuten ook absoluut niet genoeg. Wat dan te denken van de Pecha Kucha formule?

"Pecha Kucha laat zich grofweg vertalen als prietpraat. Het is een avond waar plusminus 16 sprekers de mogelijkheid krijgen om 20 slides te laten zien die elk 20 seconden in beeld zijn. Met andere woorden, iedere spreker krijgt 6 minuten en 40 seconden de tijd om zichzelf, zijn werk, ideeën of eventueel z'n vakantiefoto's te laten zien, aan een publiek vakgenoten en gelijkgestemden. Volgens Mark Dytham, bedenker van Pecha Kucha en organisator van de avonden in Tokio, kunnen creatieven normaal gesproken uren doorgaan over datgene wat ze boeit, dit format dwingt ze echter om snel en vooral visueel te communiceren." (bron)

Dit zou mij ertoe kunnen verleiden om tóch een Powerpoint presentatie te maken en bij iedere slide precies 20 seconden tekst in te studeren. Het lijkt me een geweldige uitdaging en zou het ook wel op mijn werk willen introduceren waar we regelmatig sessies hebben waarbij de "programmamanagers" hun plannen mogen ontvouwen. Een idee voor een ICT (op school)conferentie?

1 opmerking:

  1. Niet dat ik het experiment van Fred weer nieuw leven in wil blazen, maar ik dacht er wel aan toen ik de posting op Bright las, daar op wilde reageren en vervolgens jouw reactie las. Moet ik dan op Bright én op TrendMatcher een comment achterlaten, of blog ik erover en link ik naar beide postings? Een probleem in mijn ogen waar nog geen passende oplossing voor is. Ik heb dus gekozen voor een eigen posting en concludeer daarin het volgende:

    Om terug te komen op de vraag van Willem of Pecha Kucha bijvoorbeeld op een ICT-conferentie zou kunnen worden toegepast, zou mijn antwoord zijn “ja, mits…”. Het kan, mits ik als toehoorder niet met meer vragen dan antwoorden blijf zitten (want interactie is er niet, daar is eenvoudig weg geen tijd voor) en mits de sheet worden gebruikt om vooral iets te laten zien (dus geen tekst, want die lees ik niet in zo’n korte tijd). Een leuke formule om in ieder geval in het achterhoofd te houden.

    PS: nu maak ik er helemaal een zooitje van door een deel van mijn posting weer in jouw commentform te zetten. Het is maar om aan te geven dat het idee van Fred zo gek nog niet was, maar dat de definitieve oplossing daarvoor nog maar eens goed uitgedacht moet worden.

    BeantwoordenVerwijderen