29 maart 2006

Sudbury Valley School


Deze bijdrage begint met een ingezonden bericht:
Beste Blogger,
In Vlaanderen en Nederland beweegt er de laatste tijd het één en het ander in het onderwijs. Een aantal radicale onderwijsvernieuwers richten scholen op die mede bestuurd worden door de studenten, waar geen curriculum vastligt en waar kinderen niet worden opgedeeld in leeftijdsgroepen. Activiteiten en lessen worden er enkel opgestart op initiatief van de kinderen. Vanzelfsprekend roept zo'n aanpak heel wat vragen op.
Met mijn 'Sudbury Blog' hoop ik alvast een paar van die vragen te kunnen beantwoorden. Ik vertrek volgende week op stage naar een Amerikaanse Sudbury school waar 65 studenten deze vorm van onderwijs volgen. Ik hou een internet-dagboek over bij als stageverslag.
Bedoeling van deze website is een bijdrage te leveren tot de dialoog rond radicale onderwijsvernieuwing in Vlaanderen en Nederland. Berichtgeving over dit initiatief op uw weblog, positief of negatief, wordt van harte geapprecieerd.
de Sudbury blog vind je terug op http://tuurdemeester.blogspot.com
met vriendelijke groet,
Tuur Demeester

Op zijn weblog staat meer te lezen over de Sudbury Valley School:
Wat is een Sudbury school?
Een Sudbury school is een school die werkt volgens het model van de Sudbury Valley School, die in 1968 werd opgericht bij Boston, Massachussetts in Amerika.
Hoe wordt er geleerd op een Sudbury school?
Alle lessen en activiteiten worden gestart op initiatief van de studenten - er is dus geen opgelegd curriculum. Kinderen stellen zich doelen en zoeken middelen om die te bereiken. De school biedt hiervoor een veilig en ondersteunend kader.
Zijn er leeftijdsgroepen?
Er zijn geen leeftijdsgroepen. Kinderen tussen de 4 en 18 jaar leren er van en met elkaar. De leeftijdsmix zorgt voor een rijke sociale omgeving waar veel kennis kan worden gedeeld.
Lees verder...
Website Sudbury Valley School

Het is voor mij de eerste keer dat ik op deze manier een verzoek krijg om iets op mijn weblog te plaatsen, dus gun ik het alle ruimte! Het positieve vind ik natuurlijk dat iemand de moeite neemt om voor zijn verslaglegging een weblog te gaan gebruiken. Het negatieve als na een paar maanden zou blijken dat het weblog niet wordt bijgehouden, maar eerlijk gezegd verwacht ik dat niet!
Tuur, vanaf deze plek veel succes gewenst met je stage en houdt ons op de hoogte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten