19 mei 2006

Bekwaamheden onderhouden?


Nieuwsbericht 18-05-2006
Minister Van der Hoeven neemt geen initiatief om aparte bekwaamheidseisen te laten ontwikkelen voor leraren in het beroepsonderwijs. Voor hen blijven de vastgestelde bekwaamheidseisen VO/BVE gelden. Eerder had de Tweede Kamer hierom gevraagd. Van der Hoeven besloot hiertoe na onderzoek van het Landelijk Platform Beroepen in het Onderwijs (LBPO).
De lerarenopleidingen moeten leraren opleiden tot de brede bekwaamheid voor het VO/BVE. De leraar moet kunnen functioneren in alle onderwijsvormen: praktijkonderwijs, VMBO, educatie en beroepsonderwijs en de eerste drie leerjaren van HAVO en VWO. Lerarenopleidingen kunnen aankomende leraren wel specialisaties aanbieden gericht op een bepaalde inhoud of een bepaald deel of sector van het onderwijs. Zittende leraren moeten hun bekwaamheden onderhouden. Daarbij kunnen ze zich ook op dergelijke specialisaties richten. De minister zal over de betekenis van het oordeel van het LPBO op korte termijn in gesprek gaan met de lerarenopleidingen.

Wat een raar bericht zul je zeggen. Tja, geen inspiratie vanavond. Vandaag op m'n werk spannende beleids/klankbord discussies en toen ik na een etentje van een afscheidnemende collega (onderweg ook nog geflitst met 70 in de bebouwde kom) thuiskwam bijna niemand thuis, terwijl mijn zoon vandaag 17 werd, maar op werkweek in Engeland, ik bedoel maar...
Dus dan maar even Googlen op wat nieuws. Iedereen heeft al iets gezegd over de nieuwe skypecastmogelijkheden tot 100 deelnemers, dus wat kun je nog voor nieuws melden?

Volledig desperate voer ik "education" in als zoekwoord bij Google en krijg als eerste hit de startpagina terug van het Ministerie van Onderwijs!
Daar lees ik het geruststellende nieuws: "Minister Van der Hoeven neemt geen initiatief om aparte bekwaamheidseisen te laten ontwikkelen voor leraren in het beroepsonderwijs." "Zittende leraren moeten hun bekwaamheden onderhouden."

Betekent dit nu inderdaad dat ze niets hoeven bij te leren, maar alleen hoeven te onderhouden wat ze begin jaren tachtig hebben geleerd? Heeft het Sociaal Cultureel Planbureau dan toch gelijk? Is de achterstand inderdaad onoverbrugbaar geworden?
Soms kan ik het allemaal niet zo goed meer volgen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten