29 mei 2006

Supersnel internet voor basisscholen

"De scholen van het Openbaar BasisOnderwijs Tilburg (OBOT) en de Stichting Katholiek Onderwijs Tilburg (SKOT) zullen aan het begin van het nieuwe schooljaar aangesloten zijn op een netwerk met glasvezelringen van 1 Gigabit (1000 Megabit) per seconde. De scholen maken daarbij gebruik van netwerkpoorten van 100 Megabit per seconde. Deze
transmissiesnelheid is exceptioneel voor het Nederlandse basisonderwijs.
De supersnelle breedbandverbindingen maken het onder meer mogelijk om digitale leeromgevingen te ontwikkelen, te verspreiden en toe te passen in projectverband. Ook zullen hoge kwaliteit (interactieve) video, animaties, gesproken instructies en uitleg, oefeningen en toetsen in de lesprogramma's kunnen worden verwerkt. Via het glasnetwerk kunnen verschillende onderwijslocaties eenvoudig aan elkaar worden gekoppeld en kan intensiever met andere (onderwijs)instellingen worden samengewerkt."

Dit lees ik toevallig op de website van SARA terwijl ik eigenlijk op zoek ben naar de oorzaak van het niet functioneren van de videoportal van Surfnet en Kennisnet. Het blijkt dat er vanmiddag een grote stroomstoring is geweest in Amsterdam en dat SARA daar ook last van gehad heeft. Ik kan me voorstellen dat ook Surfnet hier hinder van heeft ondervonden.

Maar die basisscholen in Tilburg... wat een snelheid!
Ik weet alleen niet wat ik me moet voorstellen bij de zin: "De supersnelle breedbandverbindingen maken het onder meer mogelijk om digitale leeromgevingen te ontwikkelen..." Volgens mij heb je voor het ontwikkelen van digitale leeromgevingen vooral visie, geld, goede programmeurs en gebruikers nodig...

Ook vreemd dat dit bericht alleen bij SARA staat en niet bij: Bandwidth Partner, CIAG BV*), Openbaar BasisOnderwijs Tilburg**) en de Stichting Katholiek Onderwijs Tilburg.
Dit lijkt me toch een mijlpaal waar je even bij stil mag staan. Hoe lang is het geleden dat we voor basisscholen nog spraken over ISDN verbindingen?
**)van de OBOT kon ik geen website vinden...
*)Van CIAG BV dateert het laatste nieuws van Vrijdag 30 september 2005:
"Vandaag is de website van CIAG BV live gegaan! Vooral de komende tijd worden nog veel meer informatie en interactieve elementen toegevoegd. Houd daarom onze website in de gaten!"


Zo kom ik zoveel tegen waar zoveel over te zeggen valt...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten