04 september 2006

Teleblik

Zo, ook voor mij is het nieuwe schooljaar vandaag weer begonnen. Tijd dus voor een nieuwe serie "trendmatchers" en gelijk kan ik putten uit dagelijkse ervaringen.
Er lag een nieuwsbrief van Schonenvaart op m'n bureau met de mededeling dat we accounts zullen moeten gaan aanvragen voor en uitdelen aan deelnemers omdat binnen deze leeromgeving gebruik wordt gemaakt van videofragmenten uit Teleblik. Daar waar wij juist ons uiterste best doen om onze deelnemers zo veel mogelijk met single sign on te bedienen worden ze nu geacht een eigen Entree account aan te vragen én een eigen digicode in te voeren, iedere keer wanneer ze een teleblik fragment opvragen. Eerlijk gezegd kan ik me hier niets bij voorstellen, maar goed.
Nu wil het toeval dat ik moderator ben van de "Scholenlijst mailinglist, hét kennis-net(werk) voor alle ICT op school!" en dat daar de laatste tijd juist veel berichten binnenkomen over het werken met Teleblik. en wat blijkt: Het kan veel simpeler!
Het AB-ZHW brengt onder andere een programma op de markt dat het Teleblik probleem op een prachtige manier oplost, genaamd Klikstart. Er is een mogelijkheid ingebouwd om zonder de inlogcode te weten het materiaal van Teleblik te activeren. Hiermee kunnen de groepen eenvoudig bij dit waardevolle materiaal komen. Ze hebben dit met Teleblik besproken en gezocht (eigen initiatief) naar een mogelijkheid om binnen Klikstart wel bewust te laten inloggen, doch met een groot gemak. Als de leerling of leerkracht moet inloggen op een site klikken ze op de kluis, kiezen het programma en OK. Er wordt door Klikstart dan op reguliere wijze ingelogd bij de applicatie.
Ik heb vanmiddag gelijk contact gezocht met de servicedesk van Teleblik met de vraag of zoiets ook niet mogelijk zou zijn binnen bijv. Schonenvaart. "Dat kan niet" kreeg ik al snel als reactie terug. Toen ik hen wees op het bestaan van Klikstart kreeg ik te horen dat de school in ieder geval één digicode nodig heeft. Dat klinkt al heel anders dan voor iedere deelnemer een unieke code. Er is dus kennelijk speelruimte in onderhandelingen met Teleblik en ik hoop dan ook dat de grote ELO leveranciers als N@tschool en IT's Learning tot een betere regeling weten te komen met Teleblik dan wat er nu van de onderwijsinstellingen verwacht wordt. Ik zit er echt niet op te wachten allerlei codes te moeten gaan bestellen en distribueren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten