04 februari 2007

Meta informatie voor foto's

Microsoft brengt onder de naam Photo Info 1.0 een gratis programma uit waarmee het mogelijk is meer te doen met de zogenaamde metadata van je digitale foto's. Microsoft Photo Info toont de gebruikelijke EXIF-informatie, maar is vooral handig voor het toevoegen van gegevens. Na de installatie kun je in Windows Verkenner één of meerdere foto’s met de rechtermuisknop aanklikken en in het context menu "Photo info" activeren. De tool opent een venster met vijf tabbladen: Description, Keywords, Origin, Advanced en Details waarin je bijvoorbeeld de afmetingen, ISO-waarden en witbalans afleest.
Via het programma kun je EXIF-informatie over de auteur zoals de naam, copyright en datum wijzigen voor het geval dat je bijvoorbeeld een foute klokinstelling in je camera hebt ingegeven. Het programma ondersteunt jpeg, tiff, wdp, hdp, nef, cr2 en crw.
Een uitgebreide beschrijving van dit programma vind je bij Pixelmania en bij Microsoft zelf.

Ik heb het geïnstalleerd en uitgetest en het werkt inderdaad heel mooi. Makkelijk is dat je in batchverwerking veel foto's tegelijk kunt bewerken. Voor alle duidelijkheid: Photo Info past alleen de metadata aan en blijft van de image zelf af! Verwarrend (maar logisch) is wel dat de datum van het bestand verandert, maar in de metadata blijft de datum van opname wel bewaard. Overigens is die ook te veranderen en daarmee heb je de mogelijkheid om de waarheid wat te kneden...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten