27 april 2007

Opnemen met de iPod

iPodNaar aanleiding van het plaatsen van een paar geluidsopnames vraagt Kaj Rietberg (Speciaal Onderwijs) hoe ik dat gedaan heb en welke middelen ik er verder bij gebruikt heb.
Wel, het opnemen doe ik met de Micromemo van XtremeMac. Ik heb hem gewoon op de lessenaar gelegd in de hoop dat het goed zou gaan. De opnames van Wolfred zijn zoals je kunt horen prima gelukt. Die van Wiel van de Berg vind ik een stuk minder, maar dat komt omdat Wiel het hele podium gebruikte en niet in de buurt van de lessenaar bleef staan. Gelukkig heeft de Micromemo ook de mogelijkheid om er een andere microfoon op aan te sluiten. Het volgende op m'n verlanglijstje is dus een dasspeldmicrofoon (iemand adviezen?).

Wat heb je nog meer nodig (behalve toestemming van de sprekers)?
Op de foto zie je ook een adapter liggen en na een uur opnemen heb je die zeker nodig om de iPod weer op te laden. Kennelijk neemt de Micromemo aardig wat energie! Ik gebruik iTunes om het geluidsbestand naar m'n notebook over te hevelen en Audacity om het wav bestand naar MP3 te converteren. Tenslotte heb je ruimte nodig om de bestanden neer te zetten. Die heb ik gevonden bij divShare. Daar kun je gratis neerzetten wat je wilt!

4 opmerkingen:

 1. Ja, die Micromemo slurpt inderdaad behoorlijk de batterij leeg, dat is ook mijn ervaring. Deze week een brainstormsessie bij een opdrachtgever opgenomen (bijna 2 uur) en toen was het ook wel even over en uit. iPod tot op het bot leeggezogen. Die moest daarna letterlijk even bijkomen voor het opladen.

  Mijn ervaring is ook dat de Micromemo een duidelijke spreker (d.w.z met enige stemvolume) in een vol klaslokaal nog wel aardig kan opnemen en weergeven. Maar iemand op een podium, dat zal inderdaad een lastig verhaal worden.

  Nadeel van werken met een dasspeldmicro is dat die weer niet de reacties uit je publiek oppikt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Willem, bedankt voor je bericht hierover. Ik heb zelf een iPod en dacht er aan om ook op te gaan nemen. Misschien wel leuk om eens wat in de klas op te nemen, een kringgesprek. Dan kunnen de ouders horen hoe dat gaat. Waar heb je de Micromemo gekocht? Hoeveel ruimte neemt een bestand zoals deze van Wilfred?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De Micromemo is bij de meeste Apple resellers wel te koop (mijne komt bij A-Mac in Utrecht vandaan).
  De opnames zijn loeigrote .wav-bestanden. Een opname van bijna 2 uur (in hoge kwaliteit) neemt 1.13 GB op je iPod in. Dat is met allerlei tooltjes (Audacity, QuickTime, Garageband et al.) eenvoudig terug te brengen tot een mp3 van acceptabele grootte (54 MB). Opnemen in lagere kwaliteit kan ook hoor, maar dat zou ik alleen doen in bijvoorbeeld een interviewsituatie, waarbij de sprekers vlakbij de microfoon zitten.

  BeantwoordenVerwijderen