06 juni 2007

Paperless learning

IMG_0071Vandaag was ik te gast bij AOC Oost in Doetinchem voor een bijeenkomst van de Kennisnet ambassadeurs.
Zoals het hoort werden we welkom geheten door de locatiemanager. Terwijl ik me al instelde op "het standaard praatje" pakte dat nu heel anders uit. De locatiedirecteur -Ben Kupers- stak gedreven van wal en vertelde heel enthousiast een inspirerend verhaal over de manier waarop bij het AOC ICT wordt ingezet in het onderwijs. Binnen een minuut merk je dat deze man weet waarover hij praat én erin gelooft!
Zo zijn ze druk bezig om alle boeken de deur uit te doen en te vervangen door digitaal aangeboden content. Volgend jaar hopen ze dat doel volledig bereikt te hebben.
Zo'n twee jaar geleden zijn ze begonnen met de uitrol van notebooks én draadloze toegang overal in het gebouw voor alle leerlingen én medewerkers. (Toegang gebeurt op basis van MAC adres, dus ik had helaas geen verbinding vandaag.)
Ben lardeerde zijn verhaal met duidelijke voorbeelden en een leuke anecdote:
Na verloop van tijd kwamen ze er namelijk achter dat ze vergeten waren om printertoegang te realiseren, maar gek genoeg heeft tot nu toe nog geen leerling daarom gevraagd!!!!
Eigenlijk vond ik dat de grootste eye-opener van vandaag.
Ben kreeg maar 10 minuten voor z'n verhaal, maar ik had zo nog een half uur naar hem kunnen luisteren.
De rest van de dag was vrijwel volledig gevuld met presentaties vanuit Kennisnet over de:
Educatieve ContentKeten,
het ContentKetenSpel,
Entree,
Onderwijsrepositories en
Content Corner.
Helaas (te) weinig tijd voor uitwisseling onderling, terwijl juist dat ook zo waardevol is.
De "afsluitende Keynote" van Karin Winters was verfrissend, herkenbaar en humoristisch op de koop toe. Een leuke afsluiting van een leerzame dag!

Wanneer ik op een andere locatie kom houd ik ervan om even door de school te lopen om de sfeer op te snuiven. Wat me opviel in Doetinchem was de onvoorstelbare hoeveelheid computers, ook in de praktijklokalen. In de loop van de middag werd het rustiger wat leerlingen betreft, maar als je bij een lokaal naar binnen keek zag je op veel plekken een leerkracht, druk bezig met een notebook...


Foto en filmpje zijn gemaakt met de low budget travelercam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten