20 augustus 2007

4cams4manycam

Waarschuwing vooraf:
Dit verhaal is misschien veel te technisch en daardoor voor veel lezers nauwelijks interessant! (Waar doe ik het eigenlijk voor?)

Gisteren ben ik de hele middag bezig geweest met Manycam, een programma waar ik al eerder over schreef en waarover ik nog steeds heel enthousiast ben. Zoals de naam eigenlijk al zegt biedt het de mogelijkheid om meerdere camera's te gebruiken en daartussen te schakelen. Ik wilde eens kijken hoe ver ik daarbij kon gaan en ontdekte dat de enige beperking eigenlijk het aantal aansluitingen op je computer is en de vraag of bepaalde camera's elkaar niet in de weg zitten.
Mijn notebook heeft 3 usb- en 1 firewire aansluiting. Ik heb een Logitech pro webcam voor notebooks, een Logitech communicate webcam, een Sony Digital-8 camera met usb aansluiting en een JVC dv-camcorder met firewire aansluiting gebruikt die ik allemaal aan m'n notebook het geknupt. Eerst wilde ik ook nog de Traveller webcam die ik onlangs bij de Aldi gekocht heb gebruiken, maar die bleek te conflicteren met de Logitech camera's, dus dat ging niet door.
Op het filmpje rechts zie je hoe ik de camera's heb neergezet.
Vervolgens wilde ik het gebruik demonstreren door een opname te maken en daarbij te schakelen tussen de verschillende camera's om op die manier de werking en de mogelijkheden van Manycam te kunnen laten zien. Ik heb dat eerst gedaan via Operator11, maar daar was ik niet tevreden over. Toen heb ik het geprobeerd met Ustream maar ook daar is niet alles even goed te zien, met name wanneer ik overschakel naar de desktop:

Tenslotte heb ik het nog een keer gedaan via Kyte.tv en die site biedt weer wat andere mogelijkheden die wel grappig zijn. Je kunt namelijk meerdere zaken onderbrengen in één channel, dus behalve filmpjes ook plaatjes enzovoort. Het grappige is dat Kyte.tv ook een chatvoorziening in je channel opneemt en ik, terwijl ik bezig was, vragen kreeg van mensen die blijkbaar aan het volgen waren wat ik aan het doen was. Omdat ze niet uit Nederland kwamen heb ik het aansluiten van meer camera's via Manyvam ook nog maar even in het Engels uitgelegd. In het Kyte.tv venster kun je dus terugbladeren naar meer materiaal. Het mooie is dat met het starten van een nieuw channel: http://www.kyte.tv/manycam ik nu een e-mail adres gekregen heb waar ik gewoon materiaal heen kan sturen. Anderen kunnen ook iets produceren voor dit channel en na goedkeuring door mij kan dat geplaatst worden. Al met al biedt Kyte.tv veel mogelijkheden om divers materiaal rond een bepaald thema of onderwerpte verzamelen en te presenteren en is daarmee eigenlijk een aparte posting waard!

Maar wat hebben we hier nu aan?
Voor thuis heel weinig. Ik zie me straks niet tussen 4 camera's schakelen om mezelf vanuit verschillende standpunten in beeld te brengen.
Maar op school kan ik me met deze tool van alles voorstellen:
Je kunt met de kinderen uit groep 8 een "nieuwsuitzending" maken waarbij je schakelt tussen de nieuwslezer en de weervrouw. Met Manycam kun je ook plaatjes weergeven en dus een weerkaart tekenen of de tekeningen van de week van de verschillende leerlingen laten zien.
Wat te denken van een weekafsluiting nieuwe stijl waarbij de ouders die niet kunnen komen (op hun werk) mee kunnen kijken? Je kunt schakelen tussen wat op het podium gebeurt en opnames uit de zaal. Uitzenden doe je via Ustream.tv, Kyte.tv of natuurlijk Operator11.com!
Is dit te hoog gegrepen en daarmee toekomstmuziek?
Ik denk het niet. Voor de kosten hoef je het niet te laten, want een paar webcammetjes van € 20 zijn zo aangeschaft. Vrijwel iedere school heeft tegenwoordig fatsoenlijke verbindingen en op veel plekken staan genoeg computers waar zo een paar webcams ingeprikt kunnen worden. De kinderen hoef je het ook niet uit te leggen want die zullen al snel snappen wat de bedoeling is en zwaaien naar "de kijkers thuis".
Overigens ken ik al een basisschool die de afsluitende musical via Ustream heeft uitgezonden! Voordeel is ook dat die opnames beschikbaar blijven en ook later teruggekeken kunnen worden. Je hoeft dus niet perse op dezelfde tijd mee te kijken!

Voor het basisonderwijs geldt wel de vraag: wil je de kinderen zo in beeld brengen? Het is dezelfde discussie die speelt rond foto's van schoolreisjes op de schoolwebsite enz. Da's een lastige waar ik ook geen pasklaar antwoord op heb...
Wat een simpel bericht over 4 camera's op één systeem al niet kan losmaken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten