26 augustus 2007

Even een verslag maken

Nou, zet dat "even" maar gerust tussen aanhalingstekens!

Afgelopen vrijdag hebben m'n vrouw en ik een ballonvaart gemaakt van Emmen naar Neugnadenfeld in Duitsland. Natuurlijk was ik bewapend met diverse foto- en filmcamera's. De tocht zelf verliep voorspoedig maar vlak na de landing werden we verrast door een verschrikkelijke hoosbui waardoor de ceremonie van de luchtdoop wat in het water viel. In plaats van champagne kwam de regen met bakken tegelijk naar beneden met als gevolg dat de bus met tandemasser die de ballon wilde bergen volledig vast kwam te zitten.

Maar goed, wat te doen met de gemaakte foto's en filmpjes?
Ik heb eerst maar eens een videofilmpje gemonteerd.
Van de oorspronkelijk meer dan 45 minuten film heb ik getracht 10 minuten over te houden. Zoiets kost altijd meer tijd dan je denkt en eigenlijk is wat ik nu heb nog een ruwe montage. Je zou met een voice-over tekst kunnen inspreken om hier en daar wat toe te lichten.
De video heb ik op diverse plekken neergezet en tot m'n verbazing was de kwaliteit bij soapbox eigenlijk nog het beste:

Daarna was het de beurt aan de foto's.
Daarbij ben ik gaan kijken naar de mogelijkheden van Flickr en van Picasa. Ik had zelf met 2 camera's foto's gemaakt, m'n zoon had er wat van de start gemaakt en ik heb er een paar van de site van Westerwoldeballooning gehaald.
Waar je dan al gelijk tegenaan loopt is dat je op de een of andere manier ervoor moet zorgen dat de foto's in de juiste volgorde komen te staan. Bij Flickr werkt dat heel anders dan bij Picasa en ik moet zeggen dat Picasa webalbums wat bewerking betreft eigenlijk (wat mij betreft) met kop en schouders uitsteekt boven de mogelijkheden die Flickr biedt. Het werkt allemaal wat makkelijker en intuïtiever.
Het resultaat van de 2 fotosets kun je zien op Flickr en bij Picasa. Bijkomend voordeel van Picasa is dat je daar ook filmpjes kan plaatsen!

Tenslotte wilde ik natuurlijk de route die we gevaren zijn in beeld brengen via Google Maps. Dat heb ik op 3 verschillende manieren gedaan.

1. Zelf een Google map maken.
Veel werk, maar misschien wel het leukste resultaat. Je kunt precies de lijn tekenen waarlangs de route loopt en er dan ballonnetjes met informatie bij zetten. Daarbij heb je de beschikking over Rich Text en HTML. Je kunt ook foto's invoegen. Het gekke is dat embed code voor filmpjes eruit gefilterd wordt. Google Maps wil gewoon niet hebben dat je embed code gebruikt!

2. Kaart genereren vanuit je Picasa webalbum
Dat werkt prima, maar je kunt dan helaas geen lijn trekken. Het plaatsen van de foto op de juiste plek op de kaart is heel makkelijk als je weet waar de foto precies genomen is. Een fototoestel met GPS zou natuurlijk helemaal perfect zijn. Het leuke van deze manier van werken is dat de beschrijving die je aan de foto's hebt toegevoegd wordt meegnomen naar de Google Map. Het resultaat is trouwens ook vanuit Picasa Album direct in Google Earth te zien.

3. Kaart genereren vanuit Flickr
Ook in Flickr kun je de foto's geocoderen door ze op een kaart op de juiste plek te slepen. Daarna heb je een tool nodig die Pierre Gorissen toevallig gisteren besproken heeft.
Voordeel is nu dat er wel een lijn wordt getrokken, maar die ziet er bij een beetje raar uit. Hier zie je het resultaat.

Nu ik met zowel Flickr als met Picasa webalbum gewerkt heb moet ik zeggen dat die laatste alles eigenlijk veel logischer en makkelijker doet. Toch zal ik Flickr zeker blijven gebruiken. Het doet wat het doen moet prima en hoe vaak komt het voor dat je dit soort dingen wilt? Tenslotte heb ik een betaald account bij Flickr en kan ik daar ongelimiteerd foto's plaatsen. Bij Picasa heb je standaard 1 MB GB en vervolgens moet je bijkopen naar gebruik.

Al met al heeft me dit behoorlijk veel tijd gekost en m'n XXXX snapt dan ook niet waarom ik niet gewoon van de zon geniet.
Waarom dan toch al die moeite? Als je dit eenmaal gedaan hebt weet je precies welke stappen je in welke volgorde het beste kunt doorlopen en het zal een volgende keer daardoor veel sneller gaan.
Mijn vrouw kreeg deze tocht aangeboden van haar vorige school en het leek me leuk op deze manier verslag te kunnen doen aan al die kinderen en ex-collega's. We kunnen ze nu een aantal links sturen naar filmpjes, foto albums en zelfs kaarten met de route!

5 opmerkingen:

 1. Mooie foto's en film. Je hebt de tocht toch wel bewust meegemaakt. Niet alleen foto's gemaakt en gefilmd om thuis te bekijken waar je geweest bent ;-) ?
  Ik ben blij dat ik niet in jouw schoenen stond. Je deed me een beetje aan wethouder Hekking denken op de momenten dat je jezelf filmde ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk: "als je hem laat vallen dan ben je hem kwijt" .... "het is de oude"....toch maar goed dat je hem niet hebt laten vallen. :-)

  Overigens vrees ik dat je het de volgende keer toch weer anders wilt aanpakken en er dan toch weer veel tijd mee kwijt bent. Maar, anderen zullen waarschijnlijk wél want aan deze beschrijving hebben!

  Waar had je de locatie-info nou vandaag? Had je toch een GPS-tracker of was het een kwestie van achteraf zo goed mogelijk op de kaart kijken?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi werk niet, zo'n ballonvaart! Ik heb het zelf ook eens mogen beleven. Sweet memories!
  Leuk gedaan trouwens met die telescoopstok, geeft net een ander beeld!
  Maar hoe zat dat nou met die buien? die waren neem ik aan niet in de planning opgenomen?! Je hoefde niet eerder naar beneden dan gepland?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die 1 MB van Picasa zal toch wel 1 GB zijn neem ik aan? 1 MB is amper één foto!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier een reactie van de ballonvaarder:

  Leuk gedaan vooral de film met de landing erbij op. Een heel mooi verslag van een ballonvaart zo.

  Groeten Erik Pals (de ballonvaarder) Zie voor meer foto`s ook www.westerwoldeballooning.nl

  BeantwoordenVerwijderen