21 november 2007

Aan de slag met Camtasia Studio

Techsmith, het bedrijf dat Camtasia Studio en nog meer prima programma's op de markt brengt is bezig met een promotiecampagne voor de nieuwste versie van Camtasia Studio. Via computerbladen als PC Plus (in Amerika) geven ze versie 3 van Camtasia nu volledig gratis weg!
Waarom? Omdat ze hopen dat je zult upgraden van versie 3 naar versie 5 voor de speciale prijs van $ 149.
Hoe kun je in het bezit komen van de gratis versie 3? Simpelweg een paar stappen volgen:
 1. Download de gratis trial versie van Camtasia Studio 3 via:
  http://download.techsmith.com/camtasiastudio/enu/312/camtasiaf.exe (29 MB)
 2. Ga naar de promotiepagina, vul je naam, land en e-mail adres in en je krijgt per omgaande een license-key toegestuurd via:
  http://www.techsmith.com/camtasia/pcpls.asp
 3. Installeer het programma dat je hebt gedownload en vul de toegestuurde license-key in. Je hebt nu een volledig werkende versie van versie 3 met de mogelijkheid om voor de helft van de prijs te upgraden naar versie 5! Dus ook als je niet upgrade houd je een volledig werkende versie.

17 opmerkingen:

 1. Antoine van Dinter21 november, 2007 22:55

  Hoi Willem,

  De eerste link werkt niet. De pagina bestaat niet meer en als je dan Camtasia downloadt heb je meteen versie 5.

  grt.

  Antoine

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Antoine van Dinter21 november, 2007 23:09

  Hallo,

  Op de volgende ftp-server kun je het bestand alsnog downloaden. Werkt perfect, bedankt voor de tip!
  ftp://ftp.techsmith.com/Pub/products/camtasiastudio/

  grt.

  Antoine

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Antoine,
  Bedankt voor de melding. De link was inderdaad niet goed. Heb hem nu aangepast en hij werkt!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit is natuurlijk met name interessant voor mensen buiten het onderwijs. De nieuw-prijs voor Camtasia Studio 5 Educatieve versie is $179,- (excl. BTW).
  Scheelt inderdaad nog steeds $30,-
  Prima actie dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jeroen van Beijnen22 november, 2007 15:50

  Hoi Willem,

  Bedankt voor de tip. Heb meteen een key aangevraagd!

  Misschien dat je dit bericht ook even over de scholenlijst heen moet gooien. Want ik denk dat er een hoop (basisschool) leerkrachten heel erg blij mee kunt maken.

  Vooral voor basisscholen die geen ruim budget hebben is dit natuurlijk een mooie meevaller!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tja, ik gebruik camstudio. Dit is een open source (gratis) pakket wat volgens mij heel dicht in de buurt van camstasia komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Martijn: met alle respect voor de mensen die camstudio onderhouden, zou ik je dan toch aanraden even gebruik te maken van deze aanbieding. Want met name ook in de afwerking, bewerking van de opname, maar ook de geluidskwaliteit, exportopties etc. kan camstudio hier niet tegen op. Zelfs niet tegen de al weer wat oudere versie 3.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Pierre: Wellicht ben ik een te technische gebruiker. Ik ga met de verkregen AVI file zelf wel weer met een ander pakket aan de slag, dus al die exportopties zijn voor mij niet echt interessant. Ik ben tevreden met de opnamekwaliteit van camstudio (in avi formaat merk ik geen verlies!?)

  Ik ben het met je eens dat de gebruiksvriendelijkheid niet geweldig is. Het heeft me heel wat moeite gekost om te doorgronden hoe ik netjes opvolgende teksten in beeld kon zetten.

  Ik denk toch dat heel veel mensen ook met dit pakket al wat mooie screencasts kunnen maken. Dat betekent wel:
  1. goed voorbereiden (script maken)
  2. goed oefenen.

  Het voordeel van een script maken en oefenen is ook dat je niet vlug iets zult vergeten. Dit zie je vaak gebeuren, ja en dan moet er weer van alles achteraf bijgewerkt en aangepast worden ;-)

  Al met al, koop natuurlijk lekker wat je fijn vindt werken, maar als het om belastingcentjes gaat, kijk dan zeker ook eens naar Open Source alternatieven.

  Je zou je kunnen voorstellen dat je er een aantal studenten op zet, om er de missende functionaliteit aan toe te voegen (of zelfs nieuwe, bedenk maar wat). Wie wint er dan allemaal?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Martijn: gratis closed source = 0 belastingcentjes.

  Natuurlijk is gratis open source met gelijke functionaliteit nóg prettiger, maar het gaat hier niet om het knutselen met een tool maar om de vraag hoe je iets (een schermfilmpje waarin je iets uitlegt) gerealiseerd krijgt.

  Ik gebruik Firefox. Niet omdat het open source is, maar omdat ik het prettiger vind werken dan Internet Explorer. Open Source is het meest gebaat bij realistische vergelijkingen. En dan camstudio adviseren als je ook een gratis versie van Camtasia Studio 3 kunt gebruiken vind ik niet echt realistisch.

  (zo, met hoeveel Open Source voorvechters heb ik nu ruzie?)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Pierre: Je hebt met mij niet zo vlug ruzie ;-) Ik kijk liever naar argumenten. En die heb je! Ik had even over het hoofd gezien dat versie 3 gratis is.

  Maar, (ik reageer natuurlijk niet als ik je alleen maar gelijk wil geven ;-) hoe open is het formaat waarin je je data dadelijk opslaat (en dan bedoel ik niet de export bestanden), maar de bronbestanden van je hele screencast (met alle toeters en bellen)? Wat ik wil weten is: Is het een open standard of een Techsmith-standaard. Ofwel sluit je jezelf niet op (vendor lock-in).

  Want dan klinkt het wel leuk om iets gratis weg te geven. Als je dan vervolgens gaat lonken met alle coole features in je nieuwe product, dan vind ik het aardig lijken op de pusher techniek van een drugsdealer. Een groot deel van de gebruikers zal dan toch overstappen.

  Wellicht valt het bij dit product wel mee, er is nog een aardige escape via de exportopties vermoed ik. Maar bij vele andere applicaties is dit zeker het geval.

  Je ziet bijvoorbeeld in het bedrijfsleven veel meer twijfelaars als het gaat om overstappen op de nieuwe Exchange, Office of Vista, dan in het onderwijs. Het onderwijs krijgt het namelijk bijna voor niets! En dan is de keuze snel gemaakt met de daarbij horende vendor lock-in.

  Ik heb het om deze reden dan ook niet zo op de slim aanbiedingen, waarbij studenten (en personeel) voor een prikkie software kunnen kopen. Ik hier zie ik de parallel met de drugdealer. Sorry, ik ben soms een echte zwartkijker.

  Maar aan de andere kant zie ik heel veel mooie software, die gratis en open is. Deze software is vaak kwalitatief goed (genoeg) of zelfs beter dan de gesloten tegenhanger (je gaf zelf al een goed voorbeeld: firefox).

  Ik hoop dan ook dat er eens echt serieus gekeken gaat worden naar alternatieven binnen het onderwijs.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @Martijn: Je kunt het een leverancier natuurlijk niet kwalijk nemen dat ze proberen hun klanten te binden. Aanbieden voor een lage prijs via Slim is ook slim. Overigens: via Slim is het nooit gratis, dus Open Source heeft ook daar, als het om de aanschafprijs gaat, niet echt iets te klagen.
  Overigens: ik kan er ook Mac software en Red Hat Enterprise licenties kopen al zou het aanbod op dat vlak (een goedkope DVD + boeken set van een aantal populaire Linux distributies zou niet gek zijn) best uitgebreider mogen.
  En ze hebben een tijd lang StarOffice aangeboden, maar daarbij was OpenOffice downloaden natuurlijk gemakkelijk zat en dat heb ik daar dan ook nooit gekocht.

  Wat betreft de Vendor-lockin van Camtasia Studio:
  Bij gebrek aan andere software die voldoende van dezelfde features ondersteund zal een-op-een uitwisselen van de "projecten" natuurlijk nooit mogelijk zijn.
  Standaard gebruikt Camtasia Studio een eigen compressie format voor de ruwe bestanden die je captured, maar dat kun je naar keuze omzetten naar AVI (als bij camstudio). Kwalitatief gelijk, wat groter, maar daarmee ook op andere plekken te gebruiken.

  De projectbestanden zelf zijn XML-bestanden die met wat uitzoekwerk wel te doorgronden zijn. Ik heb dat zelf aan het begin van dit jaar gedaan toen ik een online toepassing wilde bouwen die geavanceerdere navigatie mogelijkheden dan ondersteund door Camtasia mogelijk maakte.
  En inderdaad, dat is heel leerzaam. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @Pierre: Ik heb ooit wel met de gedachte gespeeld om een website met slimmerdanslim.nl in de lucht te gooien, maar zoals je ziet is dat er nooit van gekomen. Vooral omdat Gratis software Site al bestaat.

  Helemaal gratis is slim.nl niet, maar als je MS Office vor € 30,- kunt kopen, dan kiezen er nog maar weinig mensen voor OpenOffice (je loopt dan tenslotte het risico dat iets niet volledig compatible is).

  Buiten de aanschafprijs telt ook nog mee dat iets onbekend is. Getuige het spreekwoord "Onbekend maakt onbemind".

  Slim presenteert zich als goedkope keuze maar biedt, zoals je zelf al aangaf, de gratis alternatieven niet aan. Dat stoort me wel.

  Ach, uiteindelijk zal alle software en standaarden wel open worden. Je kunt tegenwoordig ook op de hele wereld een M6 boutje kopen en deze op een willekeurig M6 moertje draaien en dat was een paar honderd jaar geleden wel anders (elke smid had z'n eigen draad). Okay, die Engelsen op dat verrekte eiland zijn wel wat weerbarstiger ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Nog een goede site die Open Source pakketten wegzet tegen hun commerciele varianten: http://www.osalt.com/

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Oh ja,

  Bedankt Willem, dat we gebruik mochten maken van jou open platform om bovenstaande discussie te voeren!

  Fijn weekeinde allemaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ook namens mij bedankt!

  (ook al is blogger.com natuurlijk helemaal niet Open Source en Google inmiddels bijna net zo groot en zeker net zo overheersend als Microsoft) ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik zag op http://www.techsmith.com/download/accessories/default.asp een download voor Camtasia Effects voor versie 3: http://download.techsmith.com/camtasiastudio/effects/setup_effects3.exe

  BeantwoordenVerwijderen