23 mei 2008

Google Sites voor iedereen

Deze week heeft Google de "Google Sites" applicatie - die tot nu toe alleen beschikbaar was voor Google Apps bezitters - opengesteld voor iedereen. (bron)
Een Gmail account is voldoende om gratis een Google Site te beginnen. Op verschillende nieuwssites en weblogs is hier al melding van gemaakt.
Het vreemde is dat nergens meer het woord wiki gebruikt wordt, terwijl dat toch echt de basis is voor dit pakket (voorheen Jotspot en opgekocht door Google). Het heeft ook nog steeds een aantal wiki kenmerken, maar dan zonder de wiki specifieke codes te gebruiken. Zo start je een nieuwe pagina door op een knop te klikken en niet door een woord met twee HoofdLetters in te tikken. Verwacht geen RSS feed, maar je kunt wel aangeven dat je via een mailtje op de hoogte wilt worden gehouden van veranderingen op een speciale pagina of op de gehele site. Je hebt absoluut geen kennis nodig van HTML of andere opmaakcodes en het werkt allemaal zeer intuïtief. Je kunt heel makkelijk anderen rechten geven zodat je samen aan een site kunt werken. Zoals in iedere wiki worden alle veranderingen bijgehouden en kun je onderaan iedere pagina een reactie plaatsen. Een Google Site kan openstaan voor iedereen, maar ook besloten zijn. Dat maakt deze tool interessant om te gebruiken als een intranet omgeving voor een groep (leerlingen?) Je kunt gewone tekstpagina's aanmaken (met een of twee kolommen) maar ook nieuwspagina's, aktielijsten een dashboard of downloadpagina. Per Site heb je 100 MB tot je beschikking. Je kunt met één account meerdere sites inrichten! Er valt te kiezen uit een een aantal templates en je kunt wat kleuren aanpassen, maar verwacht niet dat je de totale lay-out kunt veranderen.
Er is een apart Google Sites Blog, maar daar staat tot nu toe nog maar één bericht.
Blijft bij mij de vraag hangen of je dit nu (nog) wel een wiki mag blijven noemen of niet meer?
Je kunt ook zeggen: "Wat maakt het uit, als het maar doet wat het doen moet".
Misschien is dat wel de beste benadering!

1 opmerking:

  1. Het is eigenlijk net zo iets als de discussie over RSS. We zijn zo langzamerhand in een fase gekomen dat RSS veel gebruikt wordt terwijl velen niet eens weten dat het zo is.

    Als je het label Wiki er aan hangt, kan je overal op het web vinden hoe zo'n ding zo'n beetje werkt. Aan de andere kant vergroot je hierdoor ook weer de kans dat je iemand weg jaagt omdat het een onbekend/vreemd ding is. Niet gewenst dus.

    "Wat maakt het uit, als het maar doet wat het doen moet" lijkt mij de juiste benadering MITS... ook duidelijk is WAT je er kan doen en HOE je dat moet doen.

    BeantwoordenVerwijderen