11 augustus 2008

Maak een MindMap van een Wikipedia zoekterm

De afgelopen weken viel het niet altijd mee om me te houden aan de mezelf opgelegde zomerstop. Regelmatig kwam ik dingen tegen op internet waarvan ik dacht: Daar moet ik een bericht over plaatsen!
Zo kreeg ik van een collega een prachtige tip door: WikiMindMap
Kies de wiki waarin je wilt zoeken en vul een zoekterm in. Binnen no time krijg je een mindmap gepresenteerd die je zelfs kunt downloaden als Freemind bestand!

Als je met de muis over de verschillende onderdelen gaat krijg je al meer informatie te zien. Sommige takken kun je aanklikken en dan ga je naar de betreffende pagina. Andere takken kun je openklappen voor meer onderliggende gegevens:

Al met al bijzonder indrukwekkend en zeer bruikbaar voor het snel verzamelen van informatie!

3 opmerkingen:

 1. Overigens, met WikiMindMap verzamel je alleen de info die te vinden is in de wikipedia editie in de gekozen taal.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Willem,
  ik was in eerste instantie heel enthousiast hierover maar ik twijfel toch. Ik denk namelijk dat het risico groot is dat deze tool de eigen creativiteit van mensen (leerlingen in mijn geval) doodt en dat ze min of meer gaan verwachten dat ze een mooie mindmap hebben met relevante keywords bij een begrip. En dat vind ik juist tegenvallen. Neem het door jou genomen voorbeeld, dan zou ik leerlingen om te beginnen een mindmap laten maken door ze te laten vragen naar wie, wat, waar, waarom, hoe enz. Dat levert termen op als basis-, voortgezet en hoger onderwijs, onderwijsvormen, Montessori, Piaget, Vygotski enz., het Nieuwe Leren, competenties, onderwijsinspectie, enz. De meeste daarvan zie ik niet terug in de wikimindmap. Een aantal daarvan worden wel genoemd in het betreffende artikel in Wikipedia overigens. Door leerlingen zelf het artikel in Wikipedia te laten lezen leer je ze vlug teksten te scannen (veel termen staan ook in de inhoudsopgave) en ik zou ze daarnaast ook altijd andere bronnen laten gebruiken (bijv. een - online - woordenboek). Wikipedia vertelt immers veel maar lang niet alles.

  Ik vind zo'n kant-en-klare mindmap ook niet functioneel omdat ik denk dat het maken van een mindmap ook bedoeld is om voorkennis te activeren en dat lukt je niet (of in ieder geval minder) als je een kant-en-klare mindmap gebruikt.

  Ik zou leerlingen liever nog gebruik laten maken van een zoekmachine die resultaten clustert, zoals Clusty. Daarbij krijgen ze niet alleen verwante termen maar ook bronnen waar die begrippen terug te vinden zijn.

  Kortom: mijn initiële enthousiasme heeft plaats gemaakt voor enige terughoudendheid ;-)

  BeantwoordenVerwijderen