02 februari 2009

Professionalisering

DSC_9160Zoals beloofd ook nog een bericht van mijn kant over de TeachMeet van afgelopen donderdag. Maar wat is nu eigenlijk een TeachMeet?
Leer iets nieuws, laat je verbazen, vermaken en enthousiasmeren. TeachMeet is een informele bijeenkomst voor iedereen die nieuwsgierig is naar technologie in het onderwijs. Iedereen kan deelnemen en zijn ideeën of geweldige ervaringen uit zijn onderwijspraktijk met anderen delen. Uitgangspunt is: de borrel = de conferentie. Een TeachMeet is een unconference. De bedoeling is dat het de leukste professionaleringsbijeenkomst is die je kent. (bron)
Toen ik vooraf bovenstaande teaser las vroeg ik mezelf af hoe je zou kunnen professionaliseren in zo'n setting. Inmiddels weet ik het antwoord: Zo inspirerend, prikkelend, vernieuwend heb ik in tijden geen bijeenkomst meegemaakt! Veel credits gaan naar Fons van de Berg en de manier waarop hij de hele avond aan elkaar praatte, maar het waren natuurlijk ook de presentatoren die bereid waren een micro- nanopresentatie of een speeddate te verzorgen die de avond tot zo'n succes maakten.
Fons heeft in Engeland kennis gemaakt met deze formule en die naar Nederland gehaald. Nederland mag hem dankbaar zijn want op de avond zelf zaten aanwezigen al te bedenken hoe ze iets dergelijks kunnen organiseren in eigen verband. Ik kijk nu al uit naar de volgende gelegenheid om een TeachMeet bij te wonen.

Onlangs schreef ik over de innoveertigers, een groep mensen die door Kennisnet gefaciliteerd wordt om met innovatieve ideeën te komen.
Nu ik deze groep bezig gezien heb denk ik: geef deze mensen eens de mogelijkheid om lekker te brainstormen en je zou verrast staan over welke ideeën er allemaal uit zouden komen!
Kun je zoiets zeggen na presentaties van hooguit 7 minuten? Ik denk het wel! Iedereen die daaraan twijfelt wil ik uitnodigen: maak er maar eens een!
Dan zul je merken dat het misschien wel meer tijd kost dan het voorbereiden van een lange presentatie. Om in zo korte tijd je boodschap over te brengen moet je in staat zijn om heel snel tot de kern te komen. De kunst is om ingewikkelde dingen simpel te brengen. Donderdagavond lukte de meesten dat! Zelf kwam ik toch tijd te kort...

Ook het publiek droeg bij aan het succes door de spontane manier van reageren en de sfeer die daardoor ontstond. Je mocht joelen als er teveel reclame gemaakt werd en de laatste 30 seconden hardop wegtellen. Ten teken dat het écht tijd was werd er iedere keer een grote speelgoedpop vanuit het publiek naar de presentator gegooid. In een van de pauzes (met gratis hapjes en drankjes dankzij de sponsors) zei het meisje met de bitterballen tegen me:
"Meneer, bij u werd er niet met de pop gegooid en er werd niet afgeteld. Ze hielden de tijd niet in de gaten en wilden nog meer van u horen!"
Dat vond ik toch wel een heel mooi compliment! Maar het tekende de avond. Zelfs de mensen van de catering luisterden aandachtig en participeerden in het geheel.

Wat ook heel goed werkte was de wiki die Fons voor deze gelegenheid had klaargezet. Niet alleen de presentatoren konden daarop aangeven wat ze gingen doen, maar ook de mensen die "lekker kwamen gluren" konden zich op die manier opgeven en daarmee bekend maken. Het zijn allemaal van die kleine dingen die ertoe bijdragen dat je vantevoren al wat meer weet van elkaar, waardoor contact leggen op zo'n "unconference" als vanzelf gaat, met of zonder Poken...

Filmpjes en foto's vind je hier.
Diverse andere verslagen vind je onder andere bij Annet, Fons, GerardJeroenJoël, MarcelMoqub, Paul, Sia en Wilfred, maar de line-up was dus nog veel groter!

En vooruit, omdat het niet hoeft noem ik ook hier nog een keer de sponsors die deze bijeenkomst mogelijk maakten:
Kennisnet, Eduhouse, Paragin, Scientafix, gcompany, Koks Gesto, Wolters Uitgeverij, CKM Extended, SMART en een sponsor-die-niet-met-z’n-naam-online-hoeft.
Zonder jullie was er geen TeachMeetNL geweest. Slim en verstandig om hier als bedrijf/organisatie geld in te steken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten