30 oktober 2009

Wil je Wikiwijs uittesten?

Testers gezocht voor Wikiwijs
Ben jij werkzaam in het onderwijs en wil je meedenken over Wikiwijs? Voel je je betrokken bij onderwijsvernieuwingen? Maak jij gebruik van digitaal leermateriaal? Of ben je juist nog helemaal niet bezig met ict-toepassingen in het onderwijs?

Dan is hier je kans om mee te doen aan het testen van Wikiwijs!

Medio november is de eerste versie van Wikiwijs klaar. De testers krijgen de opdracht om Wikiwijs in een testomgeving uit te proberen. Dat kan gewoon thuis, of op het werk met je collega’s.

Hoe gaat het in zijn werk?
In de periode van 17 november tot en met 1 december krijgen de testers vier e-mails met een testopdracht. Elke testopdracht gaat over een bepaald onderdeel van Wikiwijs, bijvoorbeeld ‘Zoeken’. De opdracht kun je in een week uitvoeren, op de momenten wanneer het jou uitkomt en hoe lang het jou in die week uitkomt.

Aan het eind van de betreffende week krijg je een e-mail met een link. Op de website achter die link krijg je een aantal vragen over het thema dat die week aan bod gekomen is. Bijvoorbeeld: ‘Heb je het document dat je moest zoeken, kunnen vinden?’ Daarnaast kun je ook los aangeven wat je goed vindt, en vooral: wat beter kan!

Aan het eind van de testperiode krijg je een overzicht van de items die aan de hand van alle testresultaten zijn aangepast en welke (nog) niet.

Wat krijg je?
- Als eerste inzicht in de werking van Wikiwijs;
- Invloed op de werking van Wikiwijs;
- Gereserveerde plaatsen bij de feestelijke lancering van Wikiwijs op 14 december a.s. te Breda.

Hoe aanmelden?
Stuur een mail naar info@wikiwijs.nl met in het onderwerp ‘Tester’ en in het bericht je naam, functie (bijv. leerkracht groep 7 of docent Nederlands vwo) en school. Het testteam van Wikiwijs neemt daarna contact met je op.

Meer informatie?
Heb je nog vragen, dan kun je deze ook mailen naar info@wikiwijs.nl
Kijk ook op de Wikiwijs website.

3 opmerkingen:

  1. Het is toch jammer dat er nooit eens een vergelijkbaar initiatief wordt opgezet waarbij ook de leerlingen een rol krijgt bij de creatie van de lesstof. In een aantal gevallen bijvoorbeeld, zoals in het geval van Informatica, heeft een groot aantal leerlingen een grotere vakinhoudelijke kennis dan de leraren. Als nu ook deze leerlingen aan dit soort initiatieven mee konden werken, al zou het maar een adviserende rol, zou dat - naar mijn idee - een enorme impuls kunnen geven aan de kwaliteit van de lesstof.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Willem,

    Waarom ik besloten heb, om hier mijn tijd niet in te steken: de overheid lanceert hier een plan dat allang is uitgevoerd - leermiddelendatabase, maar uiteraard in een iets ander jasje - in glimmende folders en een budget van meer dan 4 miljoen. In die folder staat - ik citeer het Wikiwijs Programmaplan van 9-11 juli, dat ik zo snel niet op het web kan vinden, ook niet op http://openserviceblog.wordpress.com/ waar je het toch zou verwachten:

    Bij docenten wordt meer dan voor heen en op grotere schaal een beroep gedaan op hun rol als ontwikkelaar, arrangeur, intermediair en verspreider van kennis, een kwaliteit die hun professie ‘back to the basics’ brengt. [p. 2]

    Dat kan solo, maar het ligt meer voor de hand om in teams en community’s kennis, expertise en ervaring te delen, hetgeen extra inspiratie kan brengen, de kwaliteit ten goede kan komen en de doelmatigheid kan dienen. Bij leerlingen en studenten kan hun leerproces, zowel individueel als in groepen en community’s, meer in lijn worden gebracht met de voor hun zo bekende praktijk van het raadplegen en verwerken van een rijkdom aan bronnen op het internet. Met dien verstande dat dit wordt ingebed in een leeromgeving op de onderwijsinstelling die selectie en navigatie ondersteunt, die verwijst naar hoofd- en neventrajecten, en die erkend goede leermaterialen en ‘good practices’ biedt.
    En, met de docenten in hun hiervoor geschetste, inhoudelijke, kennisgebaseerde rol, ondersteund door hun didactische, methodologische en praktijkgerichte competenties. De onderwijsinstellingen, tenslotte, kunnen profiteren van het hier geschetste perspectief dat Wikiwijs beoogt te initiëren. Maar het succes van Wikiwijs hangt niet alleen af van de houding en de inzet van docenten, het ligt ook in de handen van diezelfde onderwijsinstellingen én hun management, die met een proactieve
    houding een katalyserende en faciliterende rol kunnen vervullen. [p. 2]


    De leidraad voor Wikiwijs is dat zo veel mogelijk leermateriaal voor iedere docent in het onderwijs -
    stelsel open, gratis toegankelijk en vrij te gebruiken en aan te passen is. Iedere docent kan via Wikiwijs
    zijn creativiteit en didactische vaardigheden inzetten door zelf of samen met andere docenten origi -
    neel materiaal te ontwikkelen dan wel open materiaal van anderen door te ontwikkelen of aan te
    vullen. Dit draagt bij aan de versterking van de positie van de docent. [p. 6]

    [einde]

    Mooi dat meewerken mijn positie als docent versterkt, en helemaal dat ik 'back to the basics' word gebracht. Maar weest gewaarschuwd:

    Wikiwijs keert in beginsel geen financiële vergoeding uit voor bijvoorbeeld het ontwikkelen van
    leermateriaal, het afkopen van licenties op software of voor ondersteuningsmateriaal. [p. 8]

    Voor een dubbeltje op de eerste rang, is dan mijn reactie. Ik raad derhalve iedereen die wat in zijn mars heeft op dit gebeid, om zijn heil elders te zoeken.

    Erwin de Vries

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ach waarom zou je het niet eens uitproberen.
    Ik heb een lesje gemaakt met contentcorner om er over mee te kunnen praten.
    Ik hoop dat ze er een krachtige aarangeertool van maken.
    http://arrangeren.wikiwijs.nl/25019

    BeantwoordenVerwijderen