29 november 2009

Ik ben verliefd... op de SkoolMate!

SkoolMateWeet je wat het is om verliefd te worden terwijl je al een prima relatie hebt? Sinds afgelopen woensdag kan ik erover meepraten!
Toen kregen Elke Das, Annet Smith, Karin Winters en ik uit handen van Bart Lamot van Kennisnet*) een SkoolMate aangeboden om voor een maand uit te proberen. Het gaat om de Intel Classmate PC die in Nederland door Skool Automatisering op de markt worden gebracht als Skoolmate. Skool Automatisering heeft deze exemplaren ook beschikbaar gesteld voor ons.
Wat heb ik een bewondering voor Pierre Gorissen en anderen die al eerder gadgets mochten testen die ze na gebruik weer door moesten geven, want hoe kun je nu afscheid nemen van iets waar je helemaal gek op wordt?

Helaas word ik de laatste dagen ook in beslag genomen door andere zaken, maar alle tijd die ik over heb besteed ik aan dat mooie kleine netboekje. Verwacht van mij dan ook geen objectieve recensie want van iemand waar je gek op bent neem je al snel iets voor lief. Zo duurt het opstarten best lang en wil ze niet in de slaapstand als ik haar zachtjes dichtklap. Ook de microfoon heb ik nog niet goed werkend gekregen, maar voor de rest: wat een mooi apparaat!
SkoolMateDe kast is robuust maar niet kinderachtig en het mooiste is natuurlijk dat je het scherm kunt omdraaien en dan als touch tablet kunt gebruiken. Ik ben dan ook naarstig op zoek geweest naar software die juist deze functionaliteit tot z'n recht laat komen. Er zit een programma bij voor tekstherkenning MyScript® Stylus en daar heb ik inmiddels ook het Dutch languagepack van geïnstalleerd. Onvoorstelbaar wat van mijn handschrift nog herkend wordt!
Omdat de SkoolMate ook een bewegingssensor heeft kun je prachtige dingen doen met Algadoo. Je kunt knikkers door een doolhof laten rollen maar ook ingewikkelde constructies bouwen en kijken wat de zwaartekracht voor effect heeft. Het pakket kost slechts € 29, maar geef je dat uit voor iets dat je over een maand weer kwijt bent? Ik kan me gewoon niet voorstellen dat dat zo is!

Wat ook heel mooi werkt is de markeerstift in de presentatiemodus van PowerPoint. Zo kun je dankzij het touchscreen je presentaties nog interactiever maken door tijdens je verhaal tekeningen op het scherm te maken!

De SkoolMate die wij (beschikbaar) hebben gekregen draait op Windows 7 Starter Edition en ook daar ben ik eigenlijk nog niet tegen beperkingen aangelopen. Alles wat ik wilde installeren lukte probleemloos en voor de rest zit ik toch vooral op internet. Natuurlijk wel gelijk Google Chrome gedownload, want behalve snel is die browser ook bij uitstek geschikt voor het kleine scherm van zo'n netbook.
Ook het draadloze netwerk op mijn werk werd na wat installeren en configureren gevonden. Office 2007 draait als een zonnetje. Kortom, wat het doen moet doet het. Wat dit netbook onderscheidt van andere is zonder enige twijfel het draaibare touchscreen en de robuuste vormgeving met handig handvat. Daarmee geef je het apparaat makkelijk door aan iemand anders, bijvoorbeeld om iets te laten zien. Het toetsenbord is even wennen, maar daar staat tegenover dat je er water op schijnt te mogen morsen. Dat probeer ik maar niet uit. De webcam is draaibaar zodat je ook kunt vastleggen wat voor je gebeurt.
In principe is de SkoolMate bedoeld voor het basisonderwijs en daarvoor is de nodige software alvast opgenomen. Maar hij is zeker ook stoer genoeg om presentaties mee te geven. Natuurlijk zit er een aansluiting op voor een externe monitor. Vermeldenswaard is verder nog de 6 cels accu die het echt heel lang volhoudt.

Wil je een meer gedegen beschrijving met veel detailfoto's, lees dan het bericht dat Pierre Gorissen over de Classmate schreef. Dat was al voor de zomervakantie, dus een aantal zaken is sindsdien aangepast die Pierre hier noemt.

De SkoolMate kost € 399 inclusief familiepakket met educatieve software.

Zoals reeds gezegd: ik ben verliefd geworden op dit ding, dus verwacht van mij geen objectief verhaal. Wel wil ik duidelijk stellen dat Skool niets van mij gevraagd heeft. Mijn lief duldt (net als ik) geen ander in ons leven, maar wil hiervoor een uitzondering maken. Wat hoop ik dat het geen "vakantieliefde" wordt, maar dat ik eindeloos mag blijven testen:-)

*) Natuurlijk hoor ik ook het nodige te vertellen over de bijeenkomst van Kennisnet.
Mag dat in een later bericht?

4 opmerkingen:

 1. Ik ben ook erg in mijn nopjes met het apparaatje, maar vind toch het toetsenbord te klein om veel op te typen. Het is dan ook voornamelijk een netbook voor kinderhandjes, dus dat jij er zo verliefd op bent geworden vind ik wel bijzonder.
  Ik kan me ook nog een tweet van je herinneren waarin je aangaf dat je de Skoolmate gebruikt hebt om draadloos een beamer via een andere pc aan te sturen. Ga je daar nog over uitwijden? Lijkt me namelijk wel een handig apparaat om als een soort interactief whiteboard in de klas rond te laten gaan als dat mogelijk is.
  Ik ga er natuurlijk ook nog over schrijven, maar kan nu wel mooi verwijzen naar jouw verhaal en dat van Pierre. Scheelt weer een hoop typwerk. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Annet ik gebruik juist het scherm en de stylus vooral om te internetten..je kunt het toetsen bord van de stylus oproepen en liggend met platte scherm hangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste Willem, ik zie dat je het ook hebt over Algodoo. Sinds afgelopen week ben ik de SkoolMate ook aan het testen. Algodoo blijft na flink proberen onacceptabel traag. Heb jij (om e.e.a. goed werkend te krijgen) iets aan de (video?)instellingen veranderd? Ik hoor graag van je, alvast bedankt! Groetjes, Erik van den Brink.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb ook een Skoolmate en deze is voornamelijk erg traag. Iemand een oplossing?

  BeantwoordenVerwijderen