20 november 2009

YouTube nu met automatische ondertiteling!

Regelmatig plaats ik Youtube filmpjes en vaak zijn ze Engels gesproken. Maar wat nu als je Engels niet zo goed is of -nog veel erger- je doof bent? Daar hebben ze nu weer wat op gevonden: automatische ondertiteling!
Ga je nu weer naar het filmpje van Michael Wesch dat ik eergisteren plaatste dan zie je dat er een feature bij is gekomen wanneer je rechtsonderin de balk klikt op het rode driehoekje. Ga met je muis naar boven en dan naar links. Je kunt dan klikken op Translate Captions en de taal van <--> naar kiezen.
Vanaf dat moment wordt de gesproken tekst uit de video vertaald!
Verwacht geen wonderen want het gaat real time en vol automatisch maar het kan je of degenen aan wie je de video laat zien enorm helpen om datgene wat gezegd wordt beter te begrijpen.

Het mooie vind ik dat deze feature is bedacht en uitgewerkt door iemand die zelf doof is, Ken Harrenstien, die als Software Engineer werkt voor Google. Lees zijn hele verhaal op het officiële Google Blog.
Auto-caps gebruikt dezelfde spraakherkenning algoritmen als in Google Voice. Het vertaalt van en naar maar liefst 51 talen. Door het toevoegen van deze techniek wordt het zoeken naar en in videos ook sterk verbeterd. Google weet nu namelijk "vanzelf" wat er gezegd wordt in een video en zo kun je dus binnenkort waarschijnlijk zoeken naar tekstfragmenten. Dat maakt het meedoen aan bepaalde radiospelletjes weer een stuk makkelijker!

Op dit moment wordt er per minuut maar liefst twintig uur video geupload naar Youtube. Dat is op zich al nauwelijks te bevatten, laat staan dat dit ook handmatig vertaald zou moeten worden. Nu is dat dus niet meer nodig. De vertaal algoritmes zullen alleen maar beter worden, ook omdat we daar allemaal aan kunnen meehelpen. Ga met je muis maar eens over een alinea op deze site en klik op: een betere vertaling voorstellen. Of hou je het gewoon bij consumeren en mopperen dat de vertaling zo slecht is...

2 opmerkingen:

  1. Maar dit is alleen beschikbaar bij bepaalde video's? Ik zocht twee andere en die missen het bewuste icoon. Weet je toevallig waar dat afhankelijk van is?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vraag niet gesteld. Ik lees nu de post van de maker en lees daar al hoe het zit. Excuses voor mijn voorbarige vraag....

    BeantwoordenVerwijderen