17 januari 2010

Mijn leefwereld als leerling

Op de CvI Community heb je de mogelijkheid om iets te zeggen over jouw leefwereld als leerling.
Rein Bijlsma (ook bekend als Wauwel) komt daar al met prachtige herinneringen:

"Ot en Sien, inktpotjes, inktlapjes en een kroontjespen waar je de eerste keer op moest zuigen. "Panokko en de zilveren vogel".
De wereld via schoolplaten van Isings en het vertellen van de Hoofdmeester. Hilversum 1. De Spoetnik. Een lekker glaasje riedel. De eerste chips ( nog met een klein zakje zout in blauw papier erbij. Bazooka Joe-kauwgum.
Flesjes schoolmelk in een gietijzeren krat. Kortom: een heel kleine, rustige, beschermde en bevattelijke wereld."


Maar op zijn eigen weblog gaat hij nog een heel stuk verder. Hij vertelt daar zo'n mooi verhaal dat ik de gehele tekst het liefst integraal hier zou willen overnemen!
Het begint zo:

"Dit ben ik, in een tijd waarin de wereld nog klein was, en waarin die wereld enkel nog tot je kwam via de radio, een kostbaar apparaat wat na lang sparen en veel wikken en wegen werd aangeschaft ( natuurlijk door je vader, want moeder deed de huishouding ): twee knoppen, eentje voor het aan en uit zetten en het geluid, en de andere voor dat wonderlijke zoeken naar de zenders, die fluitend en tikkend langs je oor streelden. Zenders met wonderlijke namen: Beromünster, Lahti, Bayreuth, Budapest, en natuurlijk Hilversum. Dat was de wereld buiten de straat waar je woonde, buiten de Jan Bontelaan in Overveen. Een tochtje naar oma in Zwolle was een enorme reis, een vakantie naar Texel een regelrechte expeditie. De toestand in de wereld werd je uitgelegd door meester G.B.J.Hilterman en de onlangs overleden commentator Henk Neuman. Een commentator; wie luistert er nog naar een commentator? Wij becommentariëren de wereld tegenwoordig zelf. Direct, á la minute, bijvoorbeeld via Twitter."

Maar het gaat nog veel verder en wordt alleen maar mooier! Geweldig zoals Rein de link met het heden weet te leggen. Ga dus naar zijn weblog en lees het verhaal van Rein.

"De leerling van nu zal nooit meer lijken op de leerling van toen, en zal veel meer weten dan de leerling van toen, maar weten en ook nog eens tòt je nemen zijn wèl twee verschillende dingen. Daar heb je namelijk tijd voor nodig. Dáár moeten we ons op school maar eens op gaan focussen.
Eigenlijk ben ik vijftig jaar te vroeg geboren. Dan had ik zéker anders op de foto gestaan."


Op Dé Conferentie voor Onderwijsvernieuwing en ICT zal Rein een presentatie houden over Twitter. Die sessie kan ik iedereen zeker aanbevelen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten