19 maart 2010

Oproep: video's plaatsen op Wikipedia

Een prachtige oproep van Edwin Mijnsbergen (van ZB Digitaal): Video's plaatsen op Wikipedia

Ik kan er natuurlijk m'n eigen draai aan geven, maar kan het eigenlijk niet beter verwoorden dan Edwin al doet. In dit geval neemt hij het me vast niet kwalijk als ik hem gewoon citeer:
Video domineert het web. Alleen al op YouTube worden inmiddels meer dan een miljard video's bekeken. Per dag. Er wordt voor 24 uur aan videomateriaal toegevoegd aan die website. Per minuut. Als je het zo bekijkt is het vreemd dat een andere site die domineert, Wikipedia, zo weinig doet met video's binnen lemma's.
Video Alliance, Miro en Kaltura wil daar verandering in brengen. Zij doen een oproep aan gebruikers om zelf video's te uploaden om op die wijze lemma's te verrijken. Uiteraard kiest dit consortium voor open standaarden, en niet voor YouTube c.s. Je zou verwachten dat die keuze het proces een stuk ingewikkelder maakt, maar dat blijkt mee te vallen.
de kwaliteit van De huidige collectie is nog niet erg hoog maar daar kunnen wij dus en masse verandering in brengen. Leef je uit!
Mooi ook dat zo bewust is gekozen voor Open Source oplossingen! Ben wel benieuwd naar performance en hoe dit uiteindelijk allemaal bekostigd wordt. Hosting is nog altijd niet voor niks en volgens mij legt ook Youtube nog steeds geld toe. Maar een geweldig initiatief. Ik ga eens kijken wat voor video's ik zou kunnen plaatsen waar een ander ook wat aan heeft want terecht zijn er wel policies en guidelines geformuleerd.

Ga naar Let's Get Video on Wikipedia om te beginnen.

1 opmerking:

  1. Maar natuurlijk vind ik dat niet erg. Fijn dat je zo enthousiast bent. Bedankt voor de vermelding!

    BeantwoordenVerwijderen