19 mei 2010

Is een weblog geschikt als ELO?

Een enthousiast verhaal van Kaj Rietberg op het Docenten voortgezet onderwijs weblog van Kennisnet over het gebruik van WordPress als electronische leeromgeving.

In een (nog niet gepubliceerde) reactie heb ik hem gevraagd wat zijn definitie is van een ELO want wanneer je de mogelijkheden van WordPress zet naast ELO's als Moodle, Blackboard, It’s Learning, TeleTop, N@tSchool heb ik toch het gevoel dat je appels met peren aan het vergelijken bent.

Nu ken ik niet alle mogelijkheden van WordPress mulit-user en alle mogelijke plug-ins en ik weet dat Kaj zich daar veel meer in verdiept heeft. Daarom hoor ik graag reacties van mensen die hier al ervaring mee opgedaan hebben en net als Kaj durven te stellen dat je met WordPress een perfecte Elektronische leeromgeving kan bouwen.
Wie overtuigt me?

5 opmerkingen:

 1. Ik ben een zeer enthousiast gebruiker van Wordpress en zie ook heel veel mogelijkheden voor het onderwijs. Er zijn inmiddels heel veel plugins voor WP, zelfs een communitytool. Ook ik heb zitten stoeien met Buddypress en meerdere gekoppelde weblogs.
  Als portfolio voor een leerling gekoppeld aan een centraal weblog waarin de docent uitdagingen biedt, lijkt het me een prima tool, maar dan hebben we het volgens mij over een PLO (persoonlijke leeromgeving)
  Ik ga je dus niet overtuigen van het inzetten van WP als ELO.
  Kijk naar de doelgroep, docenten die ermee aan de slag gaan, daar is WP wat mij betreft net iets te ingewikkeld voor. En een lege Blackboard omgeving is net zo leeg als een lege Wordpress omgeving, het gaat om de inhoud niet de techniek.
  Of zou ik nog te onervaren zijn?
  Ben het dus met je eens dat er appels en peren vergeleken worden en ELO dan gedefinieerd moet worden.
  Wordpress is echter zo in ontwikkeling dat ik me heel goed kan voorstellen dat je e.e.a aan elkaar verbindt en integreert. In het kader van een leven lang leren en de benaderbaarheid (transporteren van je omgeving)
  Wordpress is Qua lay out en flexibiliteit top, Heeft iemand al eens geprobeerd Moodle en Wordpress aan elkaar te knopen..dan ben je op weg naar een onvoorstelbare krachtige leeromgeving?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. een link naar een blogpost als reaktie:

  http://www.mzandee.net/~zandee/news/archives/2009/07/04/blog_vs_elo.html

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. zie http://wilfredrubens.typepad.com/wilfred_rubens_weblog/2010/05/de-weblog-als-elo-een-terugkerende-discussie.html

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @ KArin, Wordpress is inderdaad de perfecte tool hiervoor.

  BeantwoordenVerwijderen