01 juni 2010

Netwerkscholen

Afgelopen donderdag klonk voor vijf mbo-instellingen het startschot om te gaan experimenteren met het model van de zogeheten Netwerkschool. Zij mogen de komende jaren hun eigen Netwerkschool vormgeven. Het doel: beter onderwijs tegen dezelfde of lagere kosten.

De Netwerkschool is geen modelschool, maar een model om na te denken over de inrichting van een mbo-school. Centraal staat een slimme en flexibele organisatie van het competentiegericht onderwijs. Dit betekent ook: slimmer werken voor onderwijsprofessionals en managers. De beoogde productiviteitsverbetering komt vooral tot stand door effectief gebruik van ICT voor het leren zelf, het toetsen, volgen en begeleiden van de student en voor de organisatie van het leerproces.
Elke student heeft een persoonlijk begeleider. Verder is de Netwerkschool het hele jaar open. Leerlingen en medewerkers nemen, net als elders in de maatschappij, in overleg vakantiedagen op. Naast onderwijs levert de school, via studentondernemingen, een scala aan diensten aan zijn omgeving. Dankzij digitaal en modulair opgebouwd onderwijs, leren studenten in hun eigen tempo. Zitten blijven is er dus niet bij. De Netwerkschool levert ook een bijdrage aan het lerarentekort. De Netwerkschool 2.0 maakt het mbo voor studenten intensiever, maar voor de docenten juist minder arbeidsintensief.

Prachtige volzinnen, gevonden op de site van MBO 2010 met verwijzing naar de website van de Netwerkschool waar nog meer informatie is te vinden.
Het klinkt zo mooi en logisch dat je je afvraagt waarom niet gelijk het gehele MBO overstapt?
Ik wens Helicon, ROC Eindhoven, ROC Nijmegen, ROC van Twente en SintLucas - de eindhovense school heel veel succes bij dit experiment en hoop dat we binnenkort wat van de resultaten mogen horen. Misschien tijdens CompetentCity?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten