29 juni 2010

Wat kan het onderwijs met Social Media?

Social Media: wat is het precies en wat kan het onderwijs ermee?

In deze technology scouting inventariseert het Surfnet/Kennisnet innovatieprogramma de mogelijkheden van Social Media en Netwerken. Dit heeft een rapport opgeleverd waarin het ontstaan, de trends, de definitie en de kracht van social media worden verkend en een inschatting wordt gemaakt hoe dit in het onderwijs gebruikt kan worden.

Social Media zijn online platformen waar gebruikers, met geen of weinig tussenkomst van een professionele redactie, zelf de inhoud verzorgen.
Social media platforms onderscheiden zich doordat:
• Mensen zich met anderen verbinden, zodat zij verhalen en ervaringen kunnen delen;
• Mensen zich in groepen organiseren en online interacteren alsof men in de fysieke wereld is.

Eindrapportage
Social media: wat is nu eigenlijk social media? Hoe is het ontstaan? Wat doet men allemaal online? Welke ervaringen zijn er? En welke social media zijn er allemaal?
Een verkenning van de succesverhalen, randvoorwaarden en mogelijkheden van social media en suggesties om social media in het onderwijs te gebruiken.
Het TS eindrapport ‘Social Media en de kansen voor het onderwijs’ verscheen in april 2010.
(bron, gevonden via Hans on Experience)

Social media en de kansen voor het onderwijs

2 opmerkingen:

 1. Hier heb ik dus 2 jaar geleden mijn bachelorscriptie over geschreven. Jammer dat Kennisnet mij niet even een belletje of mailtje heeft gegeven. Ik had graag mijn input willen geven. Ze weten mij wel te vinden.

  Ze nemen wel her en der andere invalshoeken, maar er zijn ook vele overeenkomsten met wat ik schreef.

  Kortom; "I told you so!" Wel fijn om na 2 jaar bevestiging te krijgen dat ik op het goede spoor zat. Echter was ik in de veronderstelling dat Kennisnet zoiets allang gedaan had. Was ik hun dat serieus voor?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Jeroen,
  Bedankt voor je reactie. Ik kan me voorstellen dat je het werk met gemengde gevoelens gelezen hebt.
  Veel talent blijft onontdekt in Nederland helaas.
  Kennisnet heeft heel veel mensen in dienst. Het feit dat een paar daarvan jou kennen wil niet zeggen dat iedereen daarmee op de hoogte is. Ze zouden een systeem moeten hebben om onderling kennis te delen, maar dat geldt in feite voor iedere organisatie.
  Beste blijft om jezelf zoveel mogelijk te blijven profileren. Dat kan bijvoorbeeld met een link naar je website: Jeroen Gerth

  BeantwoordenVerwijderen