30 augustus 2010

Instamapper op je smartphone

Via het bericht HBO Fietstocht 2010 bij Pierre kwam ik op het spoor van Instamapper, een gratis service waarmee je met behulp van een smartphone (+ GPS) live een route kunt vastleggen en volgen. Het is beschikbaar voor iPhone, Android en Blackberry. Instamapper werkt heel simpel: je maakt een gratis account aan, download de applicatie op je smartphone, vult een unieke code in en het werkt!

Vanaf het moment dat je het programma start verzamelt het je positie(s) en stuurt die iedere minuut door naar je account. Via de website kun je dat allemaal live volgen, maar het wordt uiteraard ook bewaard. Standaard zijn die gegevens niet openbaar, maar als je wilt kun je ze wel publiek maken. Een gemaakte route kun je een naam geven, opslaan, exporteren en als kaart embedden zoals je hieronder ziet. Niet alleen de afgelegde afstand, ook hoogte en snelheid worden opgeslagen. Die hoogte klopt absoluut niet, maar dat schijnt met heel andere dingen te maken te hebben.
Als je wilt kun je zelfs via InstaMapper to Twitter notifier je positie live doorsturen naar Twitter, maar dat vind ik wel heel ver gaan!

OK Willem, en wat hebben we hier aan? Je zult gemerkt hebben dat ik tot nu toe weinig geschreven heb over mijn (ervaringen met mijn) Android mobieltje omdat je die nog niet heel veel ziet in handen van leerlingen en studenten... dacht ik. Afgelopen weekend zag ik m'n neefje van 14 echter spelen met zijn pas aangeschafte Samsung Galaxy en toen ben ik er wel anders over gaan denken.
Voordat we het in de gaten hebben heeft iedereen gewoon mobiel internet(toegang) en zijn dit soort zaken gewoon binnen bereik. Op dat moment moeten we als onderwijs wel weten wat er mogelijk is en wat je ermee kunt. Noem me maar nerdy...

Hieronder het rondje dat ik vanavond met m'n hond heb gelopen. Bedenk zelf maar wat voor mogelijkheden dit geeft!

GPS tracking powered by InstaMapper.com

8 opmerkingen:

  1. De onderwijskundige toepassing lijkt mij ook duidelijk. Verdeel leerlingen in groepen en laat hun routes uitwerken die een bepaals figuur vormen. Je zou er vervolgens aan kunnen verbinden dat je geen stoplichten tegen mag komen of alleen bij zebrapaden mag oversteken. Een ideale manier om leerlingen in de eerste weken met elkaar kennis te laten maken en de omgeving van de school te leren kennen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zou me sowieso kunnen voorstellen dat je het inzet tijdens de jaarlijkse ski-reizen die jullie maken met de leerlingen. Kun je de ideale lijn vergelijken. En het is nog leuk voor het thuisfront ook die kunnen zien of zoon of dochter weer op de latten staat.

    Ik weet niet of het ook veilig is in geval van lawine of zo, geen idee door hoeveel sneeuw dit nog werkt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Charles,
    Leuk idee op basis waarvan er veel meer te bedenken valt!

    @Pierre,
    In dat geval moet ik het aantal registraties per minuut wel verhogen want ik merk bij het lopen al dat Instamapper de neiging heeft om bochten af te snijden.
    Bij het skiën zou je dan als een rechte lijn naar beneden gaan en dat ouders er niet geruster op maken.
    Maar wat denk van de data-kosten wanneer je dit in het buitenland gaat gebruiken?

    Beiden bedankt voor jullie reacties!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mmmmmmmmmm. heb zelf een Nokia 72, aardig toestel ook, maar daar werkt t niet op. Een probleem is dat niet iedereen een iphone, bb of android heeft, ander probleem is dat vrijwel niemand geinteresseerd is in de route die je met de hond loopt. Op de Bett 2009 zag ik een toepassing die vergelijkbaar is. Je stuurt je ll. op een tocht: dropping, verkenning, enz. Prettig om bij te houden waar de groepsleiders, mogelijk ook de rest van de groep zich bevindt als je tijdens het wachten aan je koffie of iets anders lurkt.

    Joop

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Verder kun je als hoofd der school bijhouden waar je collega's uithangen op de Efteling.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Bedankt voor de herinnering Willem. Ik wilde hem al op mijn HTC desire installeren, maar doen werkte het niet. Nu gelukkig wel. Wanneer je bang bent voor datakosten kun je voor je Android toestel ook My Tracks gebruiken. Na het maken van track kun je zelf uploaden naar Google en hem bekijken in Google Earth.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Maar vinden jullie het dan niet lastig om de hele tijd met je telefoon in de hand te moeten lopen? Want anders werkt die GPS niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @Verbal Jam,
    Ik kan mijn telefoon rustig in m'n jaszak stoppen. De sensor is blijkbaar gevoelig genoeg en gaat gewoon door met registreren.

    BeantwoordenVerwijderen